PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 2 d. 11:32

J. Bidenas ir K. Harris susitiks su JAV derybininkais dėl Gazoje laikomų įkaitų paleidimo

Pasaulis

J. Bidenas ir K. Harris / Scanpix

BNSŠaltinis: BNS


316537

JAV prezidentas Joe Bidenas pirmadienį susitiks su amerikiečių derybininkais, tarpininkaujančiais derybose dėl islamistų kovotojų grupuotės „Hamas“ Gazos Ruože laikomų įkaitų išlaisvinimo, pranešė Baltieji rūmai.

Apie tai pranešta po to, kai Gazos Ruože žuvo šeši įskaitai, įskaitant JAV pilietį.

Oficialus J. Bideno tvarkaraštis buvo patikslintas, kad būtų skirta laiko susitikimui Baltuosiuose rūmuose, kuriame taip pat dalyvaus viceprezidentė Kamala Harris, pretenduojanti pakeisti dabartinį šalies lyderį lapkritį vyksiančiuose prezidento rinkimuose.

Pareiškime, kuriame pranešama apie atnaujintą J. Bideno darbotvarkę, sakoma, kad jis ir K. Harris pirmadienį susitiks „su JAV derybų dėl įkaitų paleidimo grupe, paaiškėjus, kad „Hamas“ šeštadienį nužudė JAV pilietybę turintį Hershą Goldbergą-Poliną (Heršą Goldbergą-Poliną) ir dar penkis kitus įkaitus, ir aptars pastangas, siekiant susitarimo, kuris užtikrintų likusių įkaitų paleidimą“.

Jungtinės Valstijos, Kataras ir Egiptas kelis mėnesius veda užkulisines derybas dėl ugnies nutraukimo Gazos Ruože ir įkaitų išlaisvinimo detalių.

Palestiniečių kovotojai per spalio 7-osios ataką Izraelyje pagrobė 251 įkaitą, iš kurių apie šimtas vis dar laikomi Gazoje, įskaitant 33, kurie, izraeliečių kariuomenės teigimu, yra žuvę.

Lapkritį per vienos savaitės paliaubas buvo paleista dešimtys įkaitų. Aktyvistai ir įkaitų šeimų nariai mano, kad kitas susitarimas yra geriausia galimybė užtikrinti, kad likusieji sugrįžtų namo.

Pirmadienį Izraelyje planuojamas visuotinis streikas, kuriuo siekiama padidinti spaudimą ministro pirmininko Benjamino Netanyahu vyriausybei dėl likusių įkaitų išlaisvinimo.

Įkaitų giminaičiai ir advokatai kaltino B. Netanyahu administraciją, kad ši nepakankamai stengiasi sugrąžinti gyvus įkaitus, ir ragino nedelsiant nutraukti ugnį, kad būtų išgelbėti likusieji.