PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Liepos 31 d. 07:19

Izraelis teigia, kad per smūgį pietiniame Beirute žuvo „Hezbollah“ aukšto rango vadas

Pasaulis

Unsplash.com nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


312065

Izraelis antradienį smogė Irano remiamo judėjimo „Hezbollah“ tvirtovei pietiniame Libane ir pareiškė nukovęs už išpuolį aneksuotose Golano aukštumose atsakingą vadą.

Izraelio kariuomenė teigia, kad jos lėktuvai likvidavo „Hezbollah“ aukšto rango vadą Fuadą Shukrą. Skelbiama, kad jis buvo atsakingas už šeštadienio išpuolį, per kurį Izraelio aneksuotose Golano aukštumose esančiame drūzų mieste Madždal Šamse žuvo 12 jaunuolių.

„Hezbollah“ artimas šaltinis nurodė, kad F. Shukra tapo Izraelio antradienio smūgio taikiniu, ir pridūrė, kad jis liko gyvas. Naujienų agentūra AFP negalėjo iš karto patvirtinti šių teiginių.

Šaltinis pridūrė, kad F. Shukra buvo atsakingas už karines operacijas Pietų Libane ir pakeitė vyriausiąjį „Hezbollah“ vadą Imadą Mughniyeh po to, kai šis 2008 metais žuvo per automobilio sprogdinimą Damaske, dėl kurio grupuotė kaltina žydų valstybę.

Jungtinių Valstijų iždo departamentas už jo sugavimą buvo paskyręs 5 mln. JAV dolerių (4,62 mln. eurų) vertės premiją. Iždo departamento duomenimis, F. Shukra buvo „Hezbollah“ lyderio Hassano Nasrallah, kuris atliko svarbų vaidmenį 1983-aisiais vykdant mirtiną JAV jūrų pėstininkų korpuso kareivinių bombardavimą Beirute, vyresnysis patarėjas.

Libano sveikatos apsaugos ministerija trečiadienį pranešė, kad per išpuolį žuvo trys žmonės, įskaitant du vaikus, ir dar 74 buvo sužeisti.

Įvykio vietoje buvęs naujienų agentūros AFP fotografas matė aštuonis smūgio metu iš dalies sugriautus pastatus, o greitosios pagalbos automobiliai skverbėsi į minią ir po griuvėsiais ieškojo išgyvenusiųjų.

Praėjus kelioms minutėms po to, kai Beirutą sudrebino sprogimai, Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas socialiniame tinkle „X“ pareiškė, kad „Hezbollah“ peržengė raudoną liniją“.

Libano ministras pirmininkas Najibas Mikati pasmerkė smūgius ir pavadino juos akivaizdžia žydų valstybės agresija.

Teheranas pasmerkė „žiaurų“ smūgį, o Rusijos užsienio reikalų ministerija Izraelio ataką pavadino „šiurkščiu tarptautinės teisės pažeidimu“.

JAV viceprezidentė Kamala Harris, tikėtina demokratų kandidatė Jungtinių Valstijų prezidento rinkimuose, antradienį pareiškė, kad žydų valstybė turi „teisę gintis nuo teroristinės organizacijos, o būtent tokia yra „Hezbollah“.

Jungtinių Tautų specialioji pasiuntinė Libanui Jeanine Hennis-Plasschaert sakė esanti labai susirūpinusi dėl antradienio smūgio ir pridūrė, kad vykstančiam konfliktui karinio sprendimo nėra.

Šeštadienį iš Libano atskriejusi raketa drūzų mieste Madždal Šamse Izraelio aneksuotose Golano aukštumose pražudė 12 paauglių.

Dėl išpuolio Izraelis ir Jungtinės Valstijos apkaltino Irano remiamą Libano „Hezbollah“ grupuotę, nors Irano remiamas judėjimas bet kokias sąsajas su tuo įvykiu neigė.

Pirmadienį Madždal Šamse apsilankęs Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanjahu pažadėjo griežtą atsaką į smūgį, dar labiau pakurstydamas baimę dėl platesnio masto regioninio karo.