PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 1 d. 20:49

Izraelis paskelbė naują įspėjimą dėl evakuacijos pietinėje Gazos Ruožo dalyje

Pasaulis

Asociatyvi Freepik.com nuotr.

EtapliusŠaltinis: BNS


307366

Izraelio kariuomenė pirmadienį įsakė civiliams gyventojams evakuotis iš kai kurių Gazos Ruožo pietinių miestų, Kan Juniso ir Rafacho, dalių.

Šimtai tūkstančių žmonių išvyko iš Rafacho prieš Izraelio ginkluotųjų pajėgų sausumos puolimą, vykdomą nuo gegužės pradžios, nuo arba jo metu.

Įspėjimas dėl al Kararos, Bani Suheilos ir kitų kaimų abiejose gubernijose paskelbtas socialiniuose tinkluose ir oficialiame pareiškime, praėjus kelioms valandoms po to, kai Izraelis pranešė, kad iš Kan Juniso regiono į žydų valstybę buvo paleista 20 sviedinių.

Atsakomybę už išpuolį prisiėmė palestiniečių kovotojų grupuotės „Islamo džihado“ ginkluotasis sparnas. Izraelis pirmadienį jau buvo surengęs antskrydžius Rafache.

„Po įsakymo evakuotis žmones apėmė baimė ir didžiulis nerimas, – sakė Bani Suhailos gyventojas Ahmadas Najjaras (Ahmadas Naidžaras). – Tai didelio masto gyventojų persikėlimas.“

„Tai tik dar kartą įrodo, kad Gazoje nėra saugios vietos, todėl reikia dėti daugiau pastangų, siekiant apsaugoti civilius gyventojus“, sakė Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso (Antoniju Guterišo) atstovas spaudai Stephane'as Dujarricas (Stefanas Diužarikas)

„Tai dar viena stotelė šiame mirtinai pavojingame judėjimo rate, kurį nuolat patiria Gazos gyventojai“, – pridūrė S. Dujarricas.

Nuo spalio 27-osios, kai prasidėjo Izraelio antžeminis puolimas Gazos Ruože, Izraelio kariai, siekdami sunaikinti „Hamas“ batalionus, palaipsniui judėjo į pietus nuo palestiniečių teritorijos, nors kovos atsinaujino ir šiaurėje.

Gazos Ruože tęsiasi kruviniausias per jo istoriją karas, kilęs po „Hamas“ atakos Izraelio pietuose, kai, oficialiais duomenimis, žuvo daugiau kaip 1 195 žmonės, daugiausia civiliai.

Spalio 7 dieną „Hamas“ kovotojai paėmė 251 įkaitą, iš kurių 116 tebėra Gazos Ruože, įskaitant 41 izraeliečių kariuomenės žuvusiu laikomą įkaitą.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą. „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pirmadienį pranešė, kad per karą šioje teritorijoje jau žuvo mažiausiai 37,9 tūkst. žmonės.