PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 1 d. 16:25

Izraelis išlaisvino Gazos Ruožo ligoninės vadovą ir dešimtis palestiniečių kalinių

Pasaulis

Flickr.com nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


307344

Izraelis paleido didžiausios Gazos Ruožo ligoninės „Dar al Shifa“ vadovą, kuris buvo sulaikytas daugiau nei septynis mėnesius, ir dešimtis palestiniečių kalinių.

Išlaisvinti kaliniai pirmadienį buvo grąžinti į apgultą teritoriją gydytis.

Ligoninės vadovo paleidimą socialiniame tinkle patvirtino saugumo ministras Itamaras Ben Gviras ir medicinos šaltinis Gazos Ruože.

Ligoninės „Dar al Shifa“ direktorius Mohammadas Abu Salmiya (Mohamadas Abu Salmija) buvo sulaikytas lapkritį.

Nuo tada, kai Izraelis pradėjo Gazos Ruožo puolimą po spalio 7-osios „Hamas“ išpuolių prieš žydų valstybę, ligoninė, kurioje jis dirbo, virto griuvėsiais.

M. Abu Salmiya ir kiti išlaisvinti kaliniai iš Izraelio grįžo į Gazos Ruožo rytuose esantį Kan Junisą, naujienų agentūrai AFP sakė medicinos šaltinis „al Aksos kankinių“ ligoninėje Deir el Baloje.

Penki sulaikytieji buvo paguldyti į „al Aksos kankinių“, kiti – į Kan Juniso ligonines, pridūrė šaltinis.

AFP korespondentas Deir el Baloje matė, kaip kai kurie jų emocingai susitiko su savo šeimomis.

Izraelio kariuomenė teigė, kad tikrina pranešimus apie kalinių paleidimą.

Tačiau nacionalinio saugumo ministras I.Ben Gviras socialiniam tinkle „X“ patvirtino paleidimą ir parašė, kad parašė, kad M. Abu Salmiyos paleidimas „kartu su dešimtimis kitų teroristų yra saugumo atsisakymas“.

Izraelis apkaltino „Hamas“, kad ši karo krečiamame Gazos Ruože esančias ligonines naudoja kaip priedangą karinėms operacijoms ir infrastruktūrai.

Nuo 2007 metų teritoriją valdanti kovotojų grupuotė kaltinimus neigia.

Gegužę palestiniečių teisių gynimo grupės pranešė, kad Izraelio kalėjime po sulaikymo mirė „al Shifa“ vyresnysis chirurgas. Izraelio kariuomenė teigė, kad apie mirtį nieko nežino.

Gazos Ruože tęsiasi kruviniausias per jo istoriją karas, kilęs po „Hamas“ atakos Izraelio pietuose, kai, oficialiais duomenimis, žuvo daugiau kaip 1 195 žmonės, daugiausia civiliai.

„Hamas“ kovotojai taip pat pagrobė pustrečio šimto įkaitų, iš kurių maždaug pusė, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant apie 40 Izraelio kariuomenės laikomų žuvusiais.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą. „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija šeštadienį, kad per karą šioje teritorijoje jau žuvo mažiausiai 37 877 žmonės.