PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 4 d. 07:30

Izraelis atlieka naujų „Hamas“ idėjų dėl paliaubų Gazos Ruože vertinimą

Pasaulis

Izraelio vėliava. Unsplash.com nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


307727

Islamistų kovotojų grupuotė „Hamas“ trečiadienį pareiškė, kad Kataro tarpininkams pateikė naujų idėjų, kaip užbaigti beveik devynis mėnesius trunkantį karą Gazos Ruože su Izraeliu.

Izraelis patvirtino, kad atlieka „Hamas“ pastabų dėl susitarimo išlaisvinti izraeliečių įkaitus palestiniečių teritorijoje vertinimą ir pateiks atsakymą.

Didėjant žuvusiųjų skaičiui ir kasdien blogėjant Gazos Ruožo gyventojų sąlygoms, abi pusės patiria vis didesnį tarptautinį spaudimą susitarti dėl ugnies nutraukimo, kuris pastaruoju metu buvo grindžiamas JAV prezidento Joe Bideno inicijuotu veiksmų planu.

„Hamas“ pareikalavo nuolatinių paliaubų ir visiško Izraelio karių pasitraukimo iš jų valdomo anklavo.

Izraelis teigia, kad karo veiksmai negali būti nutraukti, kol „Hamas“ nepaleis visų įkaitų, paimtų per spalio 7-ąją surengtus kruvinus išpuolius. Ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu taip pat ne kartą pažadėjo, kad Izraelio puolimo kampanija Gazos Ruože nesibaigs, kol nebus sunaikinti „Hamas“ kariniai ir politiniai pajėgumai.

Kataras, glaudžiai bendradarbiaudamas su Jungtinėmis Valstijomis, vadovauja tarpininkavimo pastangoms.

„Su broliais tarpininkais apsikeitėme kai kuriomis idėjomis, siekdami sustabdyti agresiją prieš mūsų palestiniečių tautą“, – sakoma „Hamas“ pareiškime.

B. Netanyahu biuras ir žvalgybos tarnyba „Mossad“ beveik iš karto patvirtino naują požiūrį.