PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 19 d. 11:05

Izraelio policija sulaikė Irano agentą, kaltinamą planavus nužudyti B. Netanyahu

Pasaulis

Benjaminas Netanyahu. EPA-ELTA nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


319411

Izraelio policija sulaikė savo šalies pilietį, kaltinamą, kad buvo užverbuotas Irano žvalgybos rengti aukščiausio rango pareigūnų, įskaitant ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu, nužudymo planus, sakoma ketvirtadienį paskelbtame bendrame policijos ir vidaus žvalgybos agentūros „Shin Bet“ pareiškime.

„Irano žvalgyba užverbavo Izraelio pilietį planuoti (žydų valstybės) veikėjų nužudymus. Jis du kartus neteisėtai įvažiavo į Iraną ir gavo užmokestį už misijų vykdymą“, – teigiama pareiškime.

Taikiniais turėjo tapti B. Netanyahu, gynybos ministras Yoavas Gallantas ir kiti aukšto rango pareigūnai, priduriama jame.

Teismo dokumente, su kuriuo ketvirtadienį susipažino naujienų agentūra AFP, įtariamasis įvardijamas kaip 1952 metais gimęs Mordechai Mamanas iš Aškelono.

Dokumente teigiama, kad jis sulaikytas nuo rugpjūčio 29-osios.

Izraelio pilietis, „ilgą laiką Turkijoje gyvenęs verslininkas“, palaikė ryšius su turkais ir iraniečiais, kurie jį telefonu supažindino su Irano verslininku, žinomu kaip Eddie, bendrame pranešime sakė policija ir „Shin Bet“.

Jame nurodoma, kad izraelietis pirmą kartą apsilankė Irane 2024 metų gegužę, kad susitiktų su Eddie, po to, kai šis susidūrė su „sunkumais išvykstant“ iš Irano.

Jis taip pat susitiko su asmeniu, vardu Hajjah, kuris buvo pristatytas kaip Irano saugumo darbuotojas.

Policija teigė, kad šios kelionės metu jis buvo paprašytas atlikti saugumo misijas Izraelyje, įskaitant „pinigų ar ginklo“ perdavimą, žmonių pilnų viešųjų vietų fotografavimą ir grasinimus kitiems Teherano užverbuotiems izraeliečiams.

Tyrimo metu nustatyta, kad rugpjūtį įtariamasis buvo neteisėtai išgabentas į Iraną sunkvežimiu. Ten jis „susitiko su papildomais Irano žvalgybos agentais ir buvo jų paprašytas vykdyti teroristinę veiklą Irano naudai Izraelio teritorijoje, įskaitant skatinimą rengti žmogžudystės išpuolius“.

Kai kurios iš siūlomų žmogžudysčių buvo apibūdintos kaip kerštas už islamistų grupuotės „Hamas“ politinio vadovo Ismailo Haniyeh nužudymą Teherane liepą.

Iranas ir „Hamas“ kaltina Izraelį prisidėjus prie I. Haniyeh mirties. Izraelis nužudymo nekomentavo.

Tarnybų teigimu, įtariamojo taip pat buvo prašoma atlikti papildomų užduočių, įskaitant Izraelio žvalgybos agentūros „Mossad“ narių verbavimą būti dvigubais agentais.

Paprašius 1 mln. dolerių (898,96 tūkst. eurų) avanso, Izraelio piliečiui už dalyvavimą susitikimuose buvo pervesta 5 tūkst. eurų ir pasakyta, kad su juo bus susisiekta ateityje.

„Tai labai rimtas atvejis, kuris rodo didžiules Irano žvalgybos agentų pastangas verbuoti Izraelio piliečius teroristinei veiklai Izraelyje skatinti“, – cituojamas aukšto rango „Shin Bet“ pareigūnas.