PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 17 d. 07:22

Izraelio ministro teigimu, Libano pasienyje būtina pradėti karinę operaciją

Pasaulis

Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas / Scanpix

Jūras BarauskasŠaltinis: ELTA


318871

Remiantis pirmadienį Izraelio vyriausybės išsakytais komentarais, gali būti, kad artėja didesnis karas tarp Izraelio ir Libano šiitų smogikų grupuotės „Hezbollah“.

Galimybės susitarti menksta, nes „Hezbollah“ toliau „sieja save“ su Palestinos islamistų grupuote „Hamas“ ir atsisako užbaigti konfliktą, susitikęs su tarpininku iš JAV Amosu Hochsteinu pasakė Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas.

„Todėl vienintelis likęs būdas užtikrinti, kad šiaurinių Izraelio bendruomenių nariai galės grįžti į savo namus, yra imtis karinių veiksmų“, – sakė jis.

Šie jo komentarai pasigirdo po to, kai Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu kalbėdamasis su A. Hochsteinu pasakė: „Mūsų gyventojai negalės grįžti, jeigu saugumo padėtis šiaurėje iš esmės nepasikeis“.

Jie kalbėjosi apie pastangas pakeisti saugumo padėtį prie šiaurinės Izraelio sienos su Libanu, kur reguliariai vyksta Izraelio gynybos pajėgų (IDF) ir „Hezbollah“ susišaudymai, ir užtikrinti, kad šiaurinių Izraelio bendruomenių gyventojai galėtų saugiai grįžti namo.

A. Hochsteinas ne vieną mėnesį stengiasi padėti sušvelninti itin pavojingą padėtį netoli sienos, kur savo namus paliko dešimtys tūkstančių žmonių.

Jis perspėjo aukščiausiojo rango Izraelio politikus dėl pavojingų pasekmių, kurias galėtų sukelti regione išsiplėtęs karas, pranešė Izraelio TV kanalas N12.

B. Netanyahu teigimu, nors Izraelis vertina ir gerbia JAV pagalbą, galiausiai jis „padarys tai, ko reikia, kad užtikrintų savo saugumą ir padėtų šiaurės gyventojams saugiai grįžti namo“.