PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Liepos 25 d. 13:03

Paimti penkių Gazos Ruože laikytų įkaitų palaikai

Pasaulis

Aukos Gazos ruože. Asociatyvi Unian nuotr.

EtapliusŠaltinis: BNS


311278

Izraelio kariuomenė ketvirtadienį paskelbė paėmusi penkių per „Hamas“ spalio 7-osios išpuolį Pietų Izraelyje pagrobtų ir Gazos Ruože laikytų įkaitų palaikus.

Pranešime nurodoma, kad įkaitės Mayos Goren ir karių bei rezervistų Ravido Aryeho Katzo , Oreno Goldino, Tomero Ahimaso bei Kirilo Brodski palaikai sugrąžinti į Izraelį.

Anksčiau šie penki asmenys buvo laikomi žuvusiais, o kariuomenė ir Izraelio kampanijos grupė „Įkaitų ir dingusių asmenų šeimų forumas“ teigė, kad visi jie buvo nužudyti palestiniečių kovotojų išpuolio dieną.

Kariuomenė pranešė, kad kariai žuvo spalio 7 dieną kovodami su islamistais.

Karas Gazos Ruože kilo po „Hamas“ kovotojų beprecedenčio išpuolio Pietų Izraelyje, kai žuvo apie 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civiliai gyventojai.

Palestiniečių islamistų „Hamas“ spalio 7-ąją taip pat pagrobė pustrečio šimto įkaitų, iš kurių maždaug pusė, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant kelias dešimtis Izraelio kariuomenės žuvusiais laikomus įkaitus.

Kūnai buvo rasti trečiadienį per operaciją pagrindiniame pietinės Gazos Ruožo dalies mieste Kan Junise, pranešė kariuomenė, jau daugiau nei devynis mėnesius šioje teritorijoje tęsiantis Izraelio ir „Hamas“ karui.

Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas pareiškime, kuriame gyrė gelbėjimo misiją, teigė, kad kariuomenė „tęs kovą su „Hamas“, kol ji bus nugalėta“.

„Esame pasiryžę grąžinti įkaitus namo“, – pažymėjo jis.

Kūnai rasti praėjus kelioms dienoms po to, kai kariuomenė pradėjo naują puolimą Kan Junise. Iš šio miesto Izraelio kariai pasitraukė balandį po kelis mėnesius trukusių įnirtingų kovų.

Ragina sudaryti paliaubas

„Įkaitų ir dingusių asmenų šeimų forumas“ primygtinai reikalauja, kad Izraelio vyriausybė sutiktų sudaryti paliaubų susitarimą dėl likusių įkaitų gražinimo.

Grupė teigė, kad penkių kūnų suradimas „yra svarbus ir ryžtingas karinis veiksmas, po kurio nužudytųjų šeimos galės ramiai gedėti, o nužudytieji atgulti amžinojo poilsio“.

„Izraelio pareiga yra grąžinti visus nužudytuosius, kad jie būtų garbingai palaidoti, ir visus gyvus įkaitus, kad jie būtų reabilituoti“, – priduriama ketvirtadienį paskelbtame šios grupės pareiškime.

Ketvirtadienio kariuomenės pranešimas buvo paskelbtas po to, kai dviejų Izraelio kibucų, Nir Ozo ir Nir Jitžako, bendruomenės vėlų trečiadienį atskiruose pareiškimuose nurodė, kad kariuomenė surado M. Goren ir O. Goldino kūnus.

„Vakar vakare mums buvo pranešta, kad per karinę gelbėjimo operaciją buvo rastas mirusios Mayos Goren kūnas“, – sakė Nir Ozo kibuco bendruomenė, pridūrusi, kad jos šeima buvo informuota, o daugiau informacijos bus pateikta vėliau.

Nir Jitžako kibucas savo ruožtu pranešė, kad kariuomenė rado O. Goldino kūną.

„Šį vakarą mums buvo pranešta apie spalio 7 dieną per „Hamas“ kovotojų išpuolį žuvusio kibuco reagavimo į nepaprastąsias situacijas komandos nario Oreno Goldino gelbėjimo operaciją“, – sakoma pranešime.

Po „Hamas“ spalio 7-osios išpuolio Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą, per kurį, „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, šioje palestiniečių teritorijoje žuvo mažiausiai 39 145 žmonės, taip pat daugiausia civiliai.