PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 9 d. 19:50

Izraelis nuo rugpjūčio pradės šaukti į kariuomenę ultraortodoksus vyrus

Pasaulis

Izraelio kariuomenė nuo rugpjūčio pradės šaukti į kariuomenę ultraortodoksus vyrus. EPA-ELTA nuotr.

Rasa StrimaitytėŠaltinis: ELTA


308595

Izraelio kariuomenė, anot žiniasklaidos, rugpjūtį pradės į karinę tarnybą šaukti ultraortodoksus vyrus. Gynybos ministras Joavas Galantas apie tai kalbėjosi su generalinio štabo vadu Herziu Haleviu ir pritarė atitinkamai kariuomenės rekomendacijai, pranešė Izraelio žiniasklaida, remdamasi J. Galanto biuru. Kiek griežtai religingų vyrų tai palies, kol kas neaišku.

Aukščiausiasis teismas neseniai vienbalsiai nusprendė, kad ir ultraortodoksai vyrai privalo atlikti karinę tarnybą. Toks teismo sprendimas laikomas didele nesėkme ministro pirmininko Benyamino Netanyahu vyriausybei, kuriai priklauso ir dvi ultraortodoksų partijos.

Daug dešimtmečių ultraortodoksai vyrai Izraelyje buvo atleidžiami nuo privalomos karinės tarnybos. Tačiau atitinkamos išimtys prieš tris mėnesius baigė galioti. B. Netanyahu vyriausybei nepavyko priimti įstatymo, kurios būtų įtvirtinusios lengvatas.

Izraelio kariuomenė dėl Gazos karo neseniai įspėjo dėl didelio karių trūkumo.

Kritikai iki šiol galiojusias lengvatas ultraortodoksams vyrams vadino nesąžiningomis.

Vyrai Izraelyje privalo atlikti trejų metų karinę tarnybą, o moterys dvejų. Tačiau yra ir ultraortodoksų vyrų, kurie tarnauja savanoriška.