PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 11 d. 15:00

Kremlius mėgina sumenkinti įvykių Kurske mastą

Pasaulis

Kurskas / Scanpix

ELTA.LTŠaltinis: ELTA.LT


313588

Gali būti, kad Kremlius nusprendė Kursko, Belgorodo ir Briansko regionuose paskelbti „antiteroristinę operaciją“, o ne karo padėtį tam, kad sumenkintų invazijos į Kursko regioną mastą ir užkirstų kelią panikai ar neigiamoms reakcijoms šalyjse, teigiama Karo tyrimų instituto (ISW) pranešime.

Analitikų teigimu, tai rodo, kad Kremlius reaguodamas į šią padėtį radikalesnių priemonių imtis nenori.

Rusijos opozicijos žinių kanalas „Verstka“ pranešė, jog Rusijos Federacijos tarybos gynybos komitetui artimas šaltinis nurodė, kad Rusijos prezidento administracija rekomendavo Rusijos parlamentarams ir senatoriams „iki ypatingo nurodymo“ nekomentuoti įvykių Kursko regione, o šia tema kalbėti kuo mažiau, remiantis išimtinai oficialiais pareiškimais.

Rusijos karo tinklaraštininkai užsiminė, kad Kremlius turėjo oficialiai paskelbti karą Ukrainai, kritikuodami Kremlių, jog vietoje to, kad paskelbtų karo padėtį, pradėjo antiteroristinę operaciją.

Įvedus karo padėtį, rusų valdžia galėtų imtis radikalesnių priemonių, pavyzdžiui, uždrausti mitingus ir demonstracijas, įvesti komendanto valandą ir organizuoti kariuomenei skirtos gynybinės produkcijos gamybą.

Rusijos prezidentas V. Putinas oficialiai karo padėties nepaskelbė, ne kartą rodė nenorą militarizuoti visos rusų visuomenės ir atsisakė paskelbti visuotinę mobilizaciją, siekdamas išvengti nepasitenkinimo šalies viduje, kuris galėtų pakenkti režimo stabilumui.

ISW teigimu, gali būti, jog V. Putinas antiteroristinei operacijai vadovauti FSB vadą Aleksandrą Bortnikovą paskyrė todėl, kad šis jau yra užsirekomendavęs „efektyviai valdant krizes“, kėlusias grėsmę Rusijos vidaus stabilumui ir Kremliaus režimui.

Anot instituto analitikų, sudėtingas A. Bortnikovo vadovaujamos FSB antiteroristinės operacijos valdymas galėtų pakenkti Rusijos atsako į ukrainiečių operaciją efektyvumui.

Pranešama, kad rugpjūčio 6 d. rusiškuose platformos „Telegram“ kanaluose pasirodė pirmieji įrašai apie mūšius pasienio zonoje. Taip pat buvo pastebėta, kad Ukrainos kariai neva įžengė į Kursko regiono teritoriją.

Ukrainos kariuomenė šio klausimo kol kas oficialiai nekomentavo.