PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2021 m. Gruodžio 25 d. 14:56

Išradingi skanėstai puošia šventinį stalą ir tampa dovanomis

Vilnius

Unsplash.com nuotr.

Reporteris ElenaŠaltinis: Etaplius.lt


198387

Iš saujos byra paskutinės minutės iki švenčių. Kasmet pažadame, jog kitą kartą būtinai pasiruošime iš anksto – prieš mėnesį nupirksime ir supakuosime dovanas, suplanuosime meniu, bet... Atėjus tam kitam kartui, likus vos keletui dienų, ir vėl lakstome it pamišėliai. Atsipūskite, visko užteks! Be streso užmarinuokite antį, o po to galite imtis skanumynų gamybos, kuriais tikrai papuošite stalą ir galėsite įteikti kaip dovaną netikėtiems svečiams!

Šioms Kalėdoms siūlau pasigaminti „cake-pops“, arba, kaip aš juos mėgstu vadinti, popsiukų ant pagaliuko. Per minutėlę galite sukurti ir „tirptelėjusių“ besmegenių, o paprastus keksiukus paversti mieliausiais briedžiukais.

Popsiukams reikės:

100 g minkšto sviesto;

100 g balto cukraus;

100 g miltų;

4 g vanilinio cukraus;

1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;

2 kiaušinių.

Žinoma, popsiukus galite kepti tuo atveju, jeigu turite elektrinę jų kepyklę arba specialią skardą, skirtą kepti rutuliukus orkaitėje.

Jei jau ėmėtės gamybos, į indą sudėkite cukrų, vanilinį cukrų ir sviestą su žiupsneliu druskos. Viską maišykite plaktuvu 10 minučių, kol gausite vientisą masę. Po to į ją po vieną įmaišykite kiaušinius. Nedėkite kito kiaušinio, kol ankstesnysis visiškai nesusimaišė su mase. Galiausiai su mentele įmaišykite miltus. Įmaišydami miltus nenaudokite plaktuvo. Supilkite masę į kepimo formą ir kepkite. Įspėjimas – kepimo formą pripildykite iki viršaus, tada uždenkite kita formos puse. Praėjusį kartą nepripildžiau formos sklidinai, tad rutuliukai buvo maži ir netaisyklingi.

Kad popsai neprikibtų, galite skardą patepti riebalais. Iškeptus popsiukus galite dekoruoti šokoladu, pabarstukais, cukraus pudros ir maistinių dažų mase. Prieš Kalėdas skubėdama naudojau pirktinį spalvotą glaistą ir jis manęs tikrai nenuvylė.

Pirmiausia į šiltą glaistą pamirkome būsimą popso pagaliuką ir jį įsmeigiame į rutuliuką. Tada reikia leisti glaistui sustingti, kad rutuliukai nenukristų. Kai jie sutvirtėja, galima mirkyti glaiste, dėti riešutus, smulkintus saldainius, pirktus valgomus karoliukus ar kitus puošybos elementus.

Atvėsusius ir sustingusius belieka gražiai supakuoti arba sudėti į vazelę ir nešti ant stalo!

Kol kepa popsiukai, galite sumaišyti tešlą nuostabiems šokoladiniams keksiukams, iš kurių vėliau galėsite padaryti briedžiukus.

Šokoladiniams keksiukams reikės:

110 g sviesto (82 proc.);

100 g juodojo šokolado;

4 valgomųjų šaukštų kakavos miltelių;

4 kiaušinių;

170 g cukraus;

110 g miltų;

1 šaukštelio kepimo miltelių;

1 šaukštelio vanilinio cukraus;

šokolado gabaliukų įdarui.

Sviestą su šokoladu ištirpiname ant mažos ugnies. Įmaišome kakavą, cukrų ir vanilę. Maišant po vieną įmušame kiaušinius, dedame kepimo miltelius ir miltus. Paruoštą tešlą pilame į formeles. Dėdami tešlos masę į formeles, beriame ir šokolado gabaliukus. Keksiukai kepa 30–35 min. (naudojant šokolado gabaliukus kaip priedą, 20–25 min.). Kepame 180°C temperatūroje.

Atvėsusius keksus aptepame šokolado glaistu, perlaužtą saldų krekerį naudojame ragams padaryti, balti dražė saldainiukai atstoja dvi akis, o raudonas – nosį! Štai ir mieli briedžiai!

Ištirpę besmegeniai bus puiki stalo puošmena ir prajuokins net santūriausius namiškius. Gaminimas itin nesudėtingas.

Jums reikės:

apvalių sausainių;

baltų zefyrų (tinkamų kepti ant laužo);

juodų ir raudonų dažų (būna mažose dantų pastos įpakavimą primenančiose tūtelėse).

Dalį zefyrų išlydome ir gauta mase aptepame sausainius – tai bus besmegenio ištirpęs kūnas. Imame po vieną zefyrą, ir dedame ant dar nesustingusios masės, užteptos ant sausainio. Tai bus sniego senio galva. Juodais dažais nupiešiame akis ir sagas, o raudonais – nosį ir liūdną veidelį. Darbas baigtas!

Net ir, atrodo, paprasti dalykai gali tapti puikiausia jūsų stalo puošmena ar net dovana artimiausiems. Gražių švenčių!