PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2025 m. Balandžio 13 d. 15:34

Išmokite gaminti ypač skanų padažą salotoms

Šiauliai

Freepik.com

Pranešimas spaudaiŠaltinis: Etaplius


355237

Pavasariui įsibėgėjant, salotos atsiduria ant stalo kone kasdien. Jos toli gražu neturi būti nuobodžios. Net ir paprasčiausią daržovių derinį pagyvins išraiškingas, bet nebrangus padažas su apelsinais.

Pavasaris skatina norą atsinaujinti, todėl dažnas ieško, kaip į meniu įtraukti daugiau naujų skonių, kvapų ir, svarbiausia, solidžią vitaminų porciją. Štai čia pasitarnaus gardus padažas vos iš kelių ingredientų: aliejaus, acto, medaus, garstyčių, prieskonių ir pagrindinės žvaigždės – apelsinų.

Apelsinas, kaip užkandis, skanus ir vienas. Vos kelios jo riekelės pagyvins paprasčiausią stalo vandenį, tačiau daugelyje receptų naudojamos sultys. Kaip lengviau išspausti apelsiną ar kitą citrusinį vaisių?

Naudoti elektrinę sulčiaspaudę yra bene lengviausia, tačiau tai nėra būtina. Sultis išspausti nesunkiai galėsite ir rankomis, jei pasinaudosite keliais triukais. Visų pirma, apelsinas turėtų būti mažų mažiausiai kambario temperatūros – šaltas vaisius sunkiau atiduos sultis. Jį galite ir šiek tiek pašildyti, pavyzdžiui, dešimčiai sekundžių įmesti į verdantį vandenį ar vos kelioms sekundėms – į mikrobangų krosnelę.

Tuomet, prispaudę ranka, pavoliokite apelsiną ant kieto paviršiaus – jis šiek tiek suminkštės ir bus sultingesnis. O galiausiai, pasitelkite ir žnyples maistui – sultis išspausti bus žymiai lengviau. Geriausia, jeigu žnyplės ne plastikinės, o metalinės.

Vaisių perpjaukite ir padėkite tarp žnyplių – suimkite apelsiną ne jų galais, o įstatykite jį maždaug viduryje. Laikykite žnyples abiem rankomis, nupjautą apelsino dalį nukreipkite į dubenėlį ir tiesiog spauskite – nustebsite, kiek nedaug jėgos reikės rezultatui pasiekti.

Išspaudus sultingą apelsiną ir nutarkavus jo žievelę, padažui pagaminti užtruksite vos kelias akimirkas. Jo šaldytuve verta turėti nuolat, nes tai gali būti labai universalus pagalbininkas virtuvėje.

Apelsinų kvapo padažas pagardins ne tik įprastas salotas, bet puikiai derės ir prie keptų, virtų, troškintų daržovių, kurioms paprastai reikia šiek tiek stipresnio skonio. Tikra pavasario gaiva šis padažas bus su smidrais.

Nereikia apsiriboti vien daržovėmis. Jis puikiai tiks prie žuvies ir jūros gėrybių. Pavyzdžiui, keptos krevetės su šiuo citrusiniu padažu gali būti greitas ir gurmaniškas patiekalas. Jis pagyvins garuose troškintą žuvį, orkaitėje keptą lašišą. Galimybių yra daugybė – apelsinų skonis derės ir vištienos patiekaluose, ir prie velykinės anties.

Paprasčiausias būdas paruošti padažą – supilti visus ingredientus ne į dubenį, o į stiklainį. Sandariai uždarius, tiesiog suplakite. Tokiu būdu nereikės plauti papildomų indų, visi produktai gerai susimaišys, o padažo likučius bus patogu laikyti tame pačiame stiklainyje.

Šaldytuve toks padažas išstovės bent savaitę. Prieš naudodami, tiesiog gerai pakratykite stiklainį, kad ingredientai vėl susimaišytų. Verta ir kaskart paeksperimentuoti bei šiek tiek pakeisti šio apelsininio padažo sudėtį.

Ypač tyras alyvuogių aliejus idealiai tinka, tačiau galima naudoti ir moliūgų sėklų, sezamų, avokadų ar kitą aliejų. Rūgštelei išgauti taip pat tinka visi acto variantai: vyno, obuolių sidro ar balzaminis.

Galima papildyti bazinį receptą mėgstamais priedais: išspaustu česnaku, sezamo sėklomis, aguonomis, paprikų dribsniais ar smulkintomis petražolėmis. Jeigu norite labiau kreminės konsistencijos, įdėkite kelis šaukštus natūralaus jogurto.

Gaivus apelsinais kvepiantis padažas salotoms ir kitiems patiekalams

Reikės: 2 apelsinų sulčių ir šaukštelio tarkuotos apelsino žievelės, 6 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1–2 šaukštų medaus, 2 šaukštų vyno acto, 1 šaukšto garstyčių, druskos, pipirų.

Gaminame:

1. Pasiruoškite stiklainį su sandariu dangteliu. Sudėkite visus ingredientus, uždarykite stiklainį ir stipriai pakratykite, kol gausite vientisą padažą.

2. Paragaukite. Jeigu reikia, koreguokite sudedamųjų dalių proporcijas pagal savo skonį. Padažas turi būti ryškaus apelsinų skonio ir aromato su medaus užuomina fone.

3. Prieš pat patiekdami salotas, užpilkite jas paruoštu padažu. Jei pasigaminote didesnį kiekį, galite laikyti jį stiklainyje šaldytuve bent savaitę.