Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Lilija SkupienėŠaltinis: Etaplius.lt
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad iš rinkos surenkami ukrainietiški saldainiai – „Slyvos ir abrikosai su graikiniais riešutais“ dėl ženklinimo etiketėse nenurodytų alergenų.
saldainiai-ukr.jpg
Valstybinės kontrolės metu didmeninėje prekybos įmonėje UAB „Baltijos Bretlingis“ (Šilutės pl. 23, Klaipėda) buvo atrinkti ukrainietiškų saldumynų mėginiai sulfitų ir kalio sorbato kiekiui ištirti. Atlikus laboratorinius tyrimus, nustatyta maisto priedų – sulfitų SO2 (90 mg/kg) ir kalio sorbato, kurie produktų ženklinimo etiketėse nebuvo nurodyti. Kadangi sulfitai priskiriami alergenams, reikalaujama, kad etiketėse apie tai būtų nurodyta paryškintai, jei produktų sudėtyje jų yra daugiau kaip 10 mg/kg.
Nustatyta, kad UAB „Baltijos Bretlingis“ į Lietuvą įvežė 294 kg šių saldumynų (196 pakuotės po 1,5 kg, gamintojas – OOO „DN Klasik“, Ukraina, tinkamumo vartoti terminas – 2017-09-16, išfasuoti po 1,5 kg kartoninėse dėžutėse). Patikrinimo metu įmonės sandėliuose rasta 238,5 kg importuotos siuntos kiekio, 55,5 kg (37 pakuotės po 1,5 kg) buvo išplatinti prekybos tinkluose.
Klaipėdos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba sustabdė saldainių „Slyvos ir abrikosai su graikiniais riešutais“ realizavimą ir nurodė UAB „Baltijos Bretlingis“ surinkti iš rinkos išplatintus saldainius. Juos realizuoti bus galima tik perženklinus, papildomai pažymėjus dėl alergenų.
Gyventojai, įsigiję nurodytų saldainių „Slyvos ir abrikosai su graikiniais riešutais“, gali grąžinti juos prekybininkams ir atgauti sumokėtus pinigus.
Informaciją apie nepilnai paženklintus saldainius „Slyvos ir abrikosai su graikiniais riešutais“ Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba perdavė Europos Komisijai Skubiųjų pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema (RASFF).
Sulfitai maiste naudojami kaip konservantai, nors kai kuriuose produktuose (vynuogėse, krevetėse, abrikosuose, apelsinų sultyse, žirniuose, česnakuose, svogūnuose ir daugelyje kitų augalinių produktų) jų randama ir natūraliai. Tačiau augaliniuose produktuose esantys sulfitų kiekiai yra nedideli ir nesukelia alergijų. Sieros dioksidas ir kiti sulfitai slopina bakterijų dauginimąsi, pailgina maisto produktų vartojimo terminą. Kalio sorbatas (E202) – taip pat natūralus konservantas, pagamintas daugiausia iš sėklų.