PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 17 d. 17:08

Iranas paleido iš kalėjimo Austrijos pilietį

Pasaulis

Kalėjimas. Pixabay.com nuotr.

Rasa StrimaitytėŠaltinis: ELTA


319088

Iranas paleido iš kalėjimo dvejus metus čia praleidusį Austrijos pilietį. Vyras paleistas iš kalėjimo Vakarų Azerbaidžano provincijoje šalies šiaurės vakaruose vadovaujantis „islamo gailestingumu“, antradienį savo portale „Misan Online“ pranešė Irano teisėsauga.

Austrija 2022 m. spalį patvirtino, kad Irane suimtas jos pilietis. Sulaikymo priežastis esą buvo kaltinimai, nesusiję su protestų banga, kuri tuo metu krėtė Islamo Respubliką.

Irano teisėsauga pranešė tik tiek, kad austras nuteistas po to, kai Irane „įvykdė nusikaltimą“, tačiau koks tai nusikaltimas, nenurodė. Po paleidimo vyras perduotas Austrijos ambasadai, kad galėtų išvykti, sakoma pranešime.

Austrijos užsienio reikalų ministerija teigė su palengvėjimu sutikusi žinią apie savo piliečio paleidimą. Ambasada esą dabar siekia, kad vyras kiek įmanoma greičiau galėtų išvykti iš Irano.

Teheranas apie užsieniečio paleidimą paskelbė praėjus dienai po antrųjų kurdės Mahsos Amini mirties metinių. Ši mirė, kai Irano dorovės policija sulaikė ją dėl tariamo nusižengimo griežtiems islamo aprangos reikalavimams. Jaunos moters mirtis sukėlė daug mėnesių trukusius protestus. Per juos žuvo šimtai žmonių, įskaitant dešimtis saugumo pajėgų atstovų. Tūkstančiai žmonių buvo suimti. Irano kalėjimuose sėdėjo arba vis dar sėdi ir europiečių.