PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Rugpjūčio 6 d. 15:39

Iranas įvykdė mirties bausmę žmogui, nuteistam už Revoliucinės gvardijos nario nužudymą

Pasaulis

Kalėjimas / Needpix

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA


312968

Antradienį Iranas įvykdė mirties bausmę žmogui, nuteistam už Revoliucinės gvardijos pareigūno nužudymą per 2022 m. visoje šalyje vykusius protestus, pranešė teismai.

„Šį rytą (antradienį) Kermanšaho kalėjime, Vakarų Irane, Gholamrezai Rasaei buvo įvykdyta mirties bausmė“ už tai, kad „per nelegalius protestus 2022 m. lapkričio mėnesį jis mirtinai subadė Revoliucinės gvardijos pulkininką“, – pranešė teismų svetainė „Mizan Online“.

2022 m. protestus išprovokavo 22 metų Mahsos Amini mirtis, ji buvo suimta už griežto Irano moterų aprangos kodo pažeidimą. Žuvo šimtai žmonių, įskaitant dešimtis saugumo darbuotojų, tūkstančiai buvo suimti dėl užsienio pakurstytų „riaušių“, kaip sakė pareigūnai.

„Mizan“ teigimu, G. Rasaei buvo nuteistas mirties bausme 2023 m. spalį pagal islamo šariato „atpildo“ įstatymą, vėliau nuosprendį patvirtino Aukščiausiasis Teismas.

Jis yra jau dešimtasis asmuo, kuriam įvykdyta mirties bausmė dėl kaltinimų nužudymu ar kitokiu smurtu prieš saugumo pajėgų darbuotojus per protestus. Pasak žmogaus teisių grupių, įskaitant „Amnesty International“, Iranas per metus įvykdo daugiau mirties bausmių nei bet kokia kita šalis, išskyrus Kiniją. Paprastai Irane mirties bausme nuteisti žmonės pakariami.