PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Rugpjūčio 27 d. 14:21

Indijos premjeras pareiškė V. Putinui pritariantis greitam karo Ukrainoje užbaigimui

Pasaulis

Narendra Modi. EPA-ELTA nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: BNS


315636

Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi antradienį pareiškė Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui pritariantis greitam karo Ukrainoje užbaigimui.

Šie jo žodžiai nuskambėjo po vizito į karo nuniokotą šalį.

73-jų N. Modi stengiasi išlaikyti trapią pusiausvyrą tarp istoriškai šiltų Naujojo Delio ryšių su Maskva ir glaudesnių saugumo partnerysčių su Vakarų valstybėmis, kurios Indijai reiškia apsaugą nuo regioninės varžovės Kinijos.

Naujasis Delis vis dar nėra aiškiai pasmerkęs Rusijos invazijos į Ukrainą, pradėtos 2022 metų vasarį, ir ragina abi šalis nesutarimus spręsti dialogu.

Socialiniame tinkle paskelbtame pranešime teigiama, kad indų premjeras su V. Putinu pasikeitė nuomonėmis apie Rusijos ir Ukrainos karą ir pasidalijo „savo įžvalgomis iš neseniai įvykusio vizito Ukrainoje“.

Jis sakė, kad „pakartojo tvirtą Indijos įsipareigojimą remti greitą, ilgalaikį ir taikų konflikto sprendimą“.

N. Modi neseniai supykdė ukrainiečius, kai buvo nufotografuotas apkabinęs V. Putiną jo užmiesčio rezidencijoje.

Indų premjeras penktadienį lankėsi Kyjive ir pasakė prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, kad „jokia problema negali būti išspręsta mūšio lauke“.

N. Modi su V. Putinu kalbėjosi praėjus dienai po pokalbio su JAV prezidentu Joe Bidenu, per kurį jis pakartojo Naujojo Delio „nuoseklią poziciją dėl dialogo ir diplomatijos“, sakoma Indijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Indija ir Rusija palaiko glaudžius ryšius nuo Šaltojo karo laikų, kai Kremlius tapo pagrindiniu ginklų tiekėju Pietų Azijos šaliai.

Nuo plataus masto karo Ukrainoje pradžios Rusija taip pat tapo pagrindine žaliavinės naftos mažesnėmis kainomis tiekėja Indijai, suteikusiai labai reikalingą eksporto rinką, kai Vakarai Maskvai įvedė sankcijas.

Tai iš esmės pakeitė jų ekonominius ryšius, nes Indija sutaupė milijardus dolerių, o Maskvos karo iždas tapo dar stipresnis.

Tuo pat metu Indija kartu su Jungtinėmis Valstijomis, Japonija ir Australija priklauso vadinamajai Ketverto grupei, kuri yra nusistačiusi prieš didėjančią Kinijos įtaką Azijos ir Ramiojo vandenyno regione.