PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 1 d. 16:23

Įkaitų šeimos ragina streikuoti ir susitarti dėl Gazos Ruože laikomų įkaitų išlaisvinimo

Pasaulis

Izraelio vėliava. Unsplash. com nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


316440

Įkaitų šeimos paragino nuo sekmadienio vakaro visoje šalyje surengti visuotinį streiką, siekiant priversti vyriausybę susitarti dėl Gazos Ruože tebelaikomų įkaitų išlaisvinimo.

Šis raginimas nuskambėjo po to, kai Izraelio kariuomenė rado šešių įkaitų kūnus tunelyje Gazos Ruožo pietuose esančiame Rafache, sukeldama jų šeimų narių pasipiktinimą ir pyktį.

Įkaitų ir dingusių be žinios šeimų forumas pranešė, kad ragina „visuomenę prisijungti prie masinės demonstracijos, reikalaujant visiškai sustabdyti šalies veiklą ir nedelsiant įgyvendinti susitarimą dėl įkaitų išlaisvinimo“.

Jis paragino izraeliečius vėliau sekmadienį surengti demonstraciją Tel Avive ir paprašė profesinių sąjungų konfederacijos „Histadrut“ prisijungti prie streiko.

Izraelio opozicijos lyderis Yairas Lapidas taip pat ragino skelbti visuotinį streiką.

„Jie yra gyvi, bet Benjaminas Netanyahu ir jo kabinetas nusprendė jų negelbėti“, – rašė jis savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

„Vis dar yra gyvų įkaitų. Mes vis dar galime susitarti“, – įsitikinęs jis.

Gynybos ministras Yoavas Gallantas paragino vyriausybę atšaukti sprendimą palikti Izraelio karius Filadelfijos koridoriuje palei sieną su Egiptu, kuris yra pagrindinė kliūtis derybose dėl ugnies nutraukimo Gazos Ruože.

„Kabinetas turi nedelsiant susirinkti ir pakeisti ketvirtadienį priimtą sprendimą“, – pareiškime teigė Y. Gallantas.

„Turime susigrąžinti įkaitus, kuriuos vis dar laiko „Hamas“, – pridūrė jis.

Keletas įmonių, įskaitant kino teatrų tinklą „Lev“ ir restoranus, paskelbė, kad solidarizuodamiesi su įkaitų šeimomis sekmadienio vakarą nedirbs.

Nuo karo pradžios, kai „Hamas“ kovotojai spalio 7 dieną užpuolė Izraelį, įkaitų šeimos ir draugai kas savaitę rengia demonstracijas prieš dešiniojo sparno ministro pirmininko B. Netanyahu vyriausybę.

Palestiniečių kovotojai pagrobė 251 įkaitą, iš kurių 97 vis dar laikomi Gazoje, įskaitant 33, kurie, Izraelio kariuomenės teigimu, yra žuvę.

Karas Gazoje prasidėjo „Hamas“ spalio 7 dieną surengtu išpuoliu, per kurį žuvo 1 205 žmonės, daugiausia civiliai, rodo AFP duomenys, pagrįsti oficialiais Izraelio skaičiais.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo atsakomąją karinę kampaniją Gazos Ruože žuvo mažiausiai 40 738 žmonės, sako islamistų kovotojų grupuotės valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija, kuri nepateikia išsamios informacijos, kiek žuvo kovotojų, o kiek – civilių.

JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro duomenimis, dauguma žuvusiųjų yra moterys ir vaikai.