PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Liepos 8 d. 10:55

I. Trinkūnaitė skundžia teismui sprendimą dėl jos neatitikties nacionaliniam saugumui

Lietuva

Ieva Trinkūnaitė. „Foxpay“ nuotr.

Giedrius GaidamavičiusŠaltinis: BNS


308278

Teisėsaugos ir priežiūros institucijų akiratyje esančios finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ savininkė Ieva Trinkūnaitė teismui apskundė vyriausybinės strateginių įmonių sandorius tikrinančios komisijos išvadą ir Vyriausybės nutarimą, jog ji neatitinka nacionalinio saugumo interesų.

Apie pirmadienį gautą I. Trinkūnaitės skundą BNS informavo Regionų administracinio teismo Vilniaus rūmai.

„Ką tik gavome Ievos Trinkūnaitės skundą dėl Vyriausybės 2024 metų birželio 5 dienos nutarimo ir Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos 2024 metų gegužės 16 dienos išvados panaikinimo“, – BNS teigė teismo atstovė Sigita Gamulėnienė.

Pasak jos, I. Trinkūnaitei atstovauja advokatas Karolis Gudas. Bylą prašoma nagrinėti uždarame teismo posėdyje, bylos medžiagą pripažinti nevieša. Ar skundas bus priimtas, dar spręs teisėjas.

2022 metais po įvairių institucijų patikrinimų I. Trinkūnaitei buvo leista įsigyti „Foxpay“, tačiau šiemet gegužę vyriausybinė strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija, o birželio 5 dieną – ir Vyriausybė pripažino verslininkę neatitinkančia nacionalinio saugumo interesų.

I. Trinkūnaitės patikra buvo inicijuota kovo 21 dieną apsvarsčius Lietuvos banko raštą bei atsižvelgus į neigiamą kovo 15 dienos komisijos atliktą „Foxpay“ savininkės vertinimą, šiai ketinant iš buvusios ministrės Monikos Navickienės vyro įsigyti šalia Vilniaus oro uosto biurų pastatą valdančios įmonės „Litlab“ 50 proc. akcijų.

Be to, Vyriausybė nutarė, kad I. Trinkūnaitė dėl savo ryšių su už finansinius nusikaltimus teistu sugyventiniu Vilhelmu Germanu (Viliumi Žideliu) neturi teisės dalyvauti ir balsuoti nacionaliniam saugumui strategiškai svarbiame finansų sektoriuje veikiančios „Foxpay“ akcininkų susirinkime bei naudotis kitomis akcininko neturtinėmis teisėmis.

Pati I. Trinkūnaitė anksčiau teigė nemananti, jog ji ar jos veikla neatitinka šalies nacionalinio saugumo interesų, o Vyriausybės nutarimas, pasak verslininkės, „grindžiamas neteisingu faktiniu pagrindu“.

Komisijos protokole teigiama, kad I. Trinkūnaitės ryšiai su V. Germanu, jai 2022 metais įsigyjant „Foxpay“, institucijoms nebuvo žinomi.

Lietuvos bankas nuo kovo vidurio atlieka neplaninį „Foxpay“ ir jos savininkės I. Trinkūnaitės patikrinimą. Būtent jai 2022 metais centrinis bankas leido įsigyti finansinių technologijų įmonę.

Ikiteisminį tyrimą dėl galimai neskaidrios įmonės veiklos yra pradėjusi ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).