PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 15 d. 13:01

I. Šimonytė žada daryti viską, jog Lietuva vėl netaptų priklausoma nuo Rusijos

Lietuva

Ingrida Šimonytė. BNS Fotobanko nuotr.

Lukas JuozapaitisŠaltinis: BNS


318601

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai padarys viską, jog Lietuva vėl netaptų priklausoma nuo Rusijos išteklių, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

Per šios Vyriausybės kadenciją Lietuvai pavyko visiškai atsisakyti rusiškų energetinių išteklių, tačiau dalis kandidatų į Seimą neslepia prorusiškumo, noro bendradarbiauti su Kremliumi, sekmadienį vykstančiame TS-LKD neeiliniame suvažiavime kalbėjo ji.

„Paklojome nemažai svarbių pamatų, kad galimybių Lietuvoje būtų daugiau, bet pamatai nereiškia, kad bus statomas galimybių namas, kad bus ir toliau laikomasi brėžinių ir nebus gręžiojamasi atgal dėl politinių ar populistinių interesų. Kai per šią kadenciją pasiekėme „trijų nulių zoną“ rusiškos energetikos srityje, maniau, kad jau neįmanoma, kad vėl kažkas pradėtų keliaklupsčiauti ir gūžčioti prieš Putiną iš energetinės ir geopolitinės priklausomybės troškulio. Tačiau girdint ir matant kai kurių kandidatų ir sąrašų minčių srautą, net ir dėl to nebūčiau iki galo tikra“, – TS-LKD suvažiavime sakė I. Šimonytė.

„Padarysime viską, kad niekada negrįžtume į „gazpromines“, „rosatomines“ ar „rosneftines“ įtakas“, – pridūrė ji.

Konservatoriai sekmadienį ketina patvirtinti savo Seimo rinkimų programą.

„Noriu, kad Lietuva, kuri užuot padariusi viską, kad Lietuva greičiau pasiektų pergalę ir karo lauke nugalėtų Rusiją, imtų kolaboruoti su putinistams naudingomis draugijomis“, – pabrėžė I. Šimonytė.

Ministrė pirmininkė sakė, jog kita Lietuvos valdžia turėtų ir toliau siekti Ukrainos integracijos į Europos Sąjungą. Ji, be kita ko, teigė norinti, jog ateinančius ketverius metus daugiau gyventojų iš privataus sektoriaus pereitų į viešąjį, į Lietuvą grįžtų daugiau emigravusių piliečių, ateitų nauji investuotojai, stiprėtų regionai, taip pat – didėtų krašto apsaugos finansavimas, būtų tobulinama mokesčių sistema.

„Lietuva turi ir gali tapti šalimi, kurioje galimybės matuojamos ne pažintimis, ne protekcijomis, ne pinigais, bet noru, pastangomis, protu ir gebėjimais“, – kalbėjo premjerė.

Savo vadovaujamos Vyriausybės darbą šią kadenciją I. Šimonytė palygino su skubios pagalbos tarnybų darbu – ministrė pirmininkė pabrėžė, kad per ketverius metus Ministrų kabinetas turėjo suvaldyti pandemiją, migrantų krizę, karo Ukrainoje padarinius – priimti pabėgėlius, sušvelninti infliacijos padarinius gyventojams.