PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Atliekų tvarkymas2022 m. Gegužės 23 d. 15:27

Į rūšiavimo konteinerių šeimą jungiasi dar vienas – maisto bei virtuvės atliekų konteineris

Šiauliai

ŠRATC nuotr.

Reporteris AustėjaŠaltinis: Etaplius.lt


217585

Iki šiol atskiruose konteineriuose rūšiavę stiklą, popierių ir plastiką, individualių ir daugiabučių namų gyventojai jau visai netrukus galės dar labiau sumažinti savo buitinių atliekų maišelio turinį!

Nuo 2024 m. sausio 1 d., įgyvendinant Europos Sąjungos direktyvos reikalavimus, esamų konteinerių gretas papildys dar vienas konteineris, kuris leis atskirai rūšiuoti ir maisto bei virtuvės atliekas.

„Aš Pats. Planuoju. Valgau. Rūšiuoju. Saugau“

Siekiant iš anksto paruošti gyventojus šiai naujovei ir kuo tiksliau įvertinti realius maisto atliekų surinkimo bei tvarkymo sistemos kaštus, Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras (ŠRATC), bendradarbiaudamas su Maisto bei ne maisto produktų atliekų surinkimo, perdirbimo bei utelizavimas įmone UAB Horeca Sprendimai, dar šių metų spalio mėnesį pradėjo projektą „Aš Pats. Planuoju. Valgau. Rūšiuoju. Saugau“. Jo tikslas – savalaikis gyventojų įsitraukimas ir tinkamas atliekų tvarkytojų pasirengimas maisto atliekų surinkimui nuo 2024 m.

Surinkta net 19 tonų maisto atliekų

Visos gyventojų projekto metu atskirtos maisto atliekos buvo sveriamos, tikrinamos, ar nėra neleistinų atliekų ir atiduodamos įmonei UAB „Horeca sprendimai“. Surinkę bei iki galo tinkamai sutvarkę atliekas, „Horeca spendimai“ jau išgauna dujas, elektros energijos gamybai! Iki gegužės pradžios, per šešis projekto vykdymo mėnesius, be priemaišų buvo surinkta net 19 t įvairių maisto atliekų. Projekto partneriai džiaugiasi, kad gyventojai rūšiuoja noriai, o klaidų, atskiriant maisto ir virtuvės atliekas nuo buitinių atliekų, pasitaiko nedaug.

Projektas tęsiamas

Atsižvelgiant į gerus rezultatus, buvo nuspręsta projektą pratęsti dar pusmečiui. Tokiu sprendimu norima ir toliau formuoti dalyvių elgseną bei įpročius maisto atliekų rūšiavime. Todėl ŠRATC, kartu su „Horeca sprendimai“ skatina tinkamai planuoti savo meniu, į parduotuvę keliauti su pirkinių sąrašu ir niekada – tuščiu skrandžiu, kad mūsų virtuvėse susidarytų kuo mažiau atliekų! Na o joms susidarius, atliekas tvarkyti tinkamai.

Tikimąsi, kad projektas Aš Pats. Planuoju. Valgau. Rūšiuoju. Saugau. Ne tik padės geriau pasiruošti naujai maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimo tvarkai, bet ir suteiks reikiamų žinių bei įgūdžių!

Parengta pagal ŠRATC ir „Horeca sprendimai“ duomenis