PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 14 d. 11:31

„Hamas“ traukiasi iš derybų dėl paliaubų Gazos Ruože: nepatenkinta Izraelio požiūriu

Pasaulis

„Hamas“ traukiasi iš derybų dėl paliaubų Gazos Ruože / Scanpix

BNS.LTŠaltinis: BNS.LT


309337

Vienas aukšto rango „Hamas“ pareigūnas sekmadienį pareiškė, kad palestiniečių kovotojų grupuotė traukiasi iš derybų dėl paliaubų Gazos Ruože, nes yra nepatenkinta Izraelio požiūriu į procesą.

Aukšto rango pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad „Hamas“ politinis lyderis Ismailas Haniyeh (Ismailas Hanijė) pranešė tarptautiniams tarpininkams Katarui ir Egiptui apie „sprendimą stabdyti derybas dėl okupanto (Izraelio) rimtumo stokos, besitęsiančios vilkinimo ir kliudymo politikos bei besitęsiančių žudynių prieš beginklius civilius gyventojus“.

Pirmuoju susitarimo etapu buvo numatytos šešių savaičių paliaubos, per kurias dauguma įkaitų, paimtų per spalio 7 dienos „Hamas“ išpuolį prieš Izraelį, būtų buvę iškeisti į palestiniečius kalinius, laikomus Izraelio kalėjimuose.

„Hamas“ pademonstravo didelį lankstumą, kad pasiektų susitarimą ir nutrauktų agresiją, ir yra pasirengusi atnaujinti derybas, kai okupacinė vyriausybė pademonstruos rimtą nusiteikimą pasiekti susitarimą dėl paliaubų ir apsikeitimo kaliniais“, – sakė I. Haniyeh.

Vėlų šeštadienį paskelbtame pareiškime jis teigė paskambinęs tarpininkams ir kitoms šalims ir paraginęs juos daryti spaudimą Izraeliui, kad šis nutrauktų atakas.

Kitas „Hamas“ pareigūnas pareiškė, kad grupuotės kariniam lyderiui Mohammedui Deifui (Mohamedui Deifui) viskas gerai, nors Izraelis bandė jį nužudyti per antskrydį.

Šeštadienį Izraelis surengė didžiulį bombardavimą perkeltųjų asmenų stovykloje Gazos Ruožo pietinėje dalyje ir, jo teigimu, bandė nužudyti M. Deifą.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per ataką žuvo 92 žmonės.

Karas kilo po spalio 7-osios „Hamas“ išpuolio Izraelio pietuose, per kurį, oficialiais duomenimis, žuvo 1 195 žmonės, daugiausia civiliai.

Be to, „Hamas“ kovotojai pagrobė 251 įkaitą, iš kurių 116 tebėra Gazos Ruože, įskaitant 42, kaip teigia kariuomenė, žuvusius įkaitus.

Remiantis Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos šeštadienio duomenimis, per Izraelio atsakomąjį puolimą žuvo mažiausiai 38 443 žmonės, taip pat daugiausia civiliai.