PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 11 d. 13:04

Gyventojams pristatytas Liudo Giros gatvės pavadinimo keitimo klausimas

Telšiai

Etaplius.ltŠaltinis: Telšių rajono savivaldybės inf.


317974

Telšių rajono savivaldybės administracijos Didžiojoje salėje vyko susitikimas su gyventojais, kurio metu svarstytas Liudo Giros gatvės pavadinimo keitimo klausimas ir pateikta kita su gatvės pavadinimo keitimu susijusi informacija.

Susitikime su gyventojais dalyvavo Telšių rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Monika Domarkienė, Telšių rajono savivaldybės tarybos narė Janina Bucevičė, Telšių miesto seniūnijos seniūnas Česlovas Ubartas bei Savivaldybės administracijos darbuotojai.

Darbo grupės dėl sovietų režimą propaguojančių gatvių Telšių mieste pavadinimų pakeitimo pirmininkė, Telšių rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja M. Domarkienė, susitikimo su gyventojais metu pabrėžė, jog ne Savivaldybė nusprendė keisti Liudo Giros gatvės pavadinimą, tai padaryti nurodė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras.

Darbo grupės pirmininkė informavo, kad š. m. liepos 2 d. Telšių rajono savivaldybė gavo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro atsakymą, kuriame nurodyta, jog viešasis objektas, L. Giros gatvės pavadinimas Telšiuose, prieštarauja Lietuvos Respublikos draudimo propaguoti totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas įstatymo nuostatoms ir turi būti pašalintas.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras sprendimą priėmė įvertinęs faktus apie tai, kad Liudas Gira kolaboravo su sovietų okupacine valdžia: 1940 m. paskirtas TSRS okupuotos Lietuvos Liaudies seimo atstovu, kaip Įgaliotosios delegacijos narys, vyko į Maskvą prašyti, kad Lietuva būtų „priimta“ į Sovietų Sąjungos sudėtį; dalyvavo atitinkamoje TSRS parlamento sesijoje; buvo TSRS švietimo komisaro pavaduotojas (1940-1941 m.), 1941 metais per TSRS-Vokietijos karą pabėgo į Rusiją; aktyviai veikė okupacinėse politinėse struktūrose, dalyvavo propaguojant sovietų totalitarinį režimą.

Atsižvelgdama į tai, Telšių rajono savivaldybės Kultūros ir meno taryba pasiūlė tris Liudo Giros gatvės pavadinimo keitimo variantus: Felikso Milevičiaus, Pauliaus Jurkaus ir Vito Valatkos.

Antradienį vykusio susirinkimo metu Liudo Giros g. gyventojai teigė, jog jiems netinka nei vienas iš Kultūros ir meno tarybos pasiūlytų pavadinimo keitimo variantų bei įteikė raštą su parašais, kuriame išreiškė norą, kad jų gatvė būtų pervadinta į Giros g.

Telšių rajono savivaldybė, siekdama išgirsti gyventojų nuomonę, socialiniuose tinkluose atliko neoficialią apklausą. Gyventojų buvo klausiama, kokiam pavadinimui, iš pasiūlytų trijų (Felikso Milevičiaus, Pauliaus Jurkaus ir Vito Valatkos), jie pritartų. Apklausoje dalyvavo 58 respondentų: Už Felikso Milevičiaus g. pavadinimą pasisakė 28; Už Vito Valatkos g. pavadinimą – 27; Už Pauliaus Jurkaus g. pavadinimą – 3.

Komentaruose gyventojai daugiausia pasisakė už Vito Valatkos g. pavadinimą. Taip pat siūlyta Giros g., Jono Smilgevičiaus g., Poilsio g., Ramybės g., Pakrantės g., Krantinės g. ir Zitos Kelmickaitės g. pavadinimai.

Susitikimo metu Savivaldybės administracijos Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjos pavaduotoja Lilijana Smilgevičienė informavo, jog valstybiniuose registruose – Nekilnojamojo turto, Adresu, Gyventojų, Pašto duomenų – duomenys pakeičiami nemokamai. Tačiau, jei turto savininkas pageidaus gauti Registro išrašą popierine forma, neskubos tvarka, turės sumokėti 3,04 Eur.

Telšių miesto seniūnijos seniūnas Č. Ubartas pabrėžė, kad namų numeracija, pasikeitus gatvės pavadinimui, nesikeis – išliks tokia, kokia yra šiandien. O lenteles su nauju gatvės pavadinimu sankryžose pakeis seniūnija.

Sprendimą dėl Liudo Giros gatvės pavadinimo keitimo priims Telšių rajono savivaldybės taryba.