Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Pexels.com nuotr.
Etaplius.ltŠaltinis: Etaplius.LT
Kurie svogūnai labiausiai dirgina akis
Saldieji svogūnai sukelia mažiausiai ašarų, palyginus su kitais. Raudonieji svogūnai priskiriami daugiausiai sulfoksidų išskiriančiųjų grupei. Visgi, jie yra gan švelnaus skonio ir nepriverčia ašarų tekėti upeliais. Baltieji svogūnai privers ašaroti, bet gali būti ir blogiau... Geltonieji svogūnai išskiria daugiausia sulfoksidų ir nuo jų itin peršti akis.
Naudokite aštrų peilį
Prieš pjaustydami tą svogūną, įsitikinkite, kad jūsų peilis yra aštrus. Gerai pagaląstas virtuvės įrankis ne tik padės greičiau perpjauti svogūną, bet ir padės sulaikyti bent dalį sulfoksidų iki patekimo į akis.
Nepjaustykite stiebo
Garsus virtuvės šefas Gordonas Ramsay pataria palikti nepažeistą svogūno stiebo viduryje. Jos geriau nepjaustyti – stiebo dalyje yra didžioji dalis akį dirginančių cheminių medžiagų. Be to, lengviau supjaustysite svogūną kubeliais.
Šaldykite
Šaltis neleidžia ašaras sukeliančiam fermentui išsiskirti į orą. Nuluptą svogūną pusvalandžiui palikite šaldytuve ir leiskite atšalti. Išėmę iš šaldiklio svogūną greitai supjaustykite – šylant suaktyvės fermentų išsiskyrimas ir ims dirginti akis.
Mirkykite šaltame vandenyje
Nuluptą svogūną 15 minučių mirkykite dubenyje su šaltu vandeniu. Tiesa, šis būdas svogūną palieka drėgną ir sunkiau pjaustomą bei paveikia stiprų skonį.
Naudokite popierinį rankšluostį
Pjaustydami svogūną šalia padėkite drėgno popierinio rankšluosčio lapelį. Jis sugers dalį ašaras sukeliančių cheminių medžiagų.