PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2023 m. Gegužės 20 d. 18:54

Grilio sezonui įsibėgėjant – spalvinga daržovių fiesta

Lietuva

Freepik nuotr.

EtapliusŠaltinis: Savaitraštis „Etaplius“


267598

Vasaros savaitgaliais namų virykles keičia kiemuose, soduose ir stovyklavietėse rūkstančios kepsninės. Nors ant grotelių tradiciškai mėsos ir žuvies patiekalai, daržovės taip pat nusipelno garbingos vietos.

Kepti ant grotelių galima kone kiekvieną daržovę – nuo cukinijų iki salotų, tačiau dalį jų būtina tinkamai paruošti iš anksto. Pavyzdžiui, kepant morkas, jas galima lengvai kelias minutes apvirti ar valandą pamarinuoti, ruošiant paprikas – jas reikėtų perpjauti perpus ir pašalinti sėklas.

Kiekviena daržovė labai individuali, todėl jas ruošiant ir kepant griliuje reikėtų vadovautis svarbiausiomis taisyklėmis. Pirmiausia, baklažanus, cukinijas ir kitas minkštas daržoves reikėtų supjaustyti maždaug 1,5 cm storio griežinėliais, kad daržovės keptų tolygiai, neišdžiūtų ir neiškristų per grotelių tarpą.

Kepant smidrus, patartina ieškoti storesnių – ploni greitai išsausės ir praras traškumą. Bendra taisyklė – kuo kietesnė, tankesnės tekstūros daržovė, tuo anksčiau ją reikia dėti ant grotelių: rikiuokite morkas, po poros minučių papriką, o paskiausiai – cukiniją.

Norėdami mėgautis saldžiomis, karamelizuotomis daržovėmis, negailėkite žarijų, kitaip jos išdžius, bet liks neiškepusios. Vidutiniškai daržovės virš ugnies kepamos 5–10 min., priklausomai nuo marinavimo trukmės, išankstinio apdorojimo ar daržovių rūšies.

Daržoves aliejuje ir prieskoniuose reikėtų apvolioti iš anksto, prieš dedant ant grotelių, kad aliejus tolygiai pasiskirstytų ir nelašėtų į ugnį. Žolelėmis: raudonėliu, mėta, baziliku ir kitomis, daržoves patariama gardinti jau nuėmus nuo grotelių, mat karštis žoleles sudegins dar iki atsiskleidžiant jų skoninėms bei aromatinėms savybėms. Prieš kepimą daržovių ilgai marinuoti nereikia – pakaks pusvalandžio ar valandos.

Dalis kepimui grilyje tinkamų daržovių yra švelnesnio skonio, todėl jį sustiprinti padės tinkamai paruoštas marinatas. Jį pasigaminti nesunku: sumaišykite trečdalį stiklinės alyvuogių aliejaus, ketvirtį stiklinės balzaminio acto, tris šaukštus medaus ar klevų sirupo ir du šaukštus garstyčių, išspauskite skiltelę česnako, pagardinkite žiupsneliu druskos, šviežiais pjaustytais bazilikais ar čiobreliais. Viską išmaišykite, kepimo skardoje paskleiskite daržoves, užpilkite marinatą ant jų ir palikite pusvalandžiui, kol šios bus paruoštos kepti.

Beje, daržoves galima marinuoti ir po kepimo: būdamos dar karštos, jos akimirksniu įsisavins marinato skonius.

freepik.com nuotr.

Kalafiorų kepsniai

Kai kitą kartą kursite grilį, vietoj jautienos didkepsnio ant grotelių guldykite vegetarišką alternatyvą – žiedinio kopūsto riekes. Dėl tvirtos, kietos tekstūros ir traškumo ši daržovė itin tinkama kepti virš žarijų, tačiau prieš tai ją reikia tinkamai paruošti.

Pašalinkite kalafioro lapus ir išpjaukite kotą, o tada, priklausomai nuo kopūsto dydžio, iš viršaus į apačią supjaustykite jį į dvi–keturias dalis. Vieną kepsnių pusę įtrinkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska, pipirais, paprikos milteliais ir česnakų granulėmis. Dėkite paruoštus kepsnius ant grilio prieskoniais žemyn, kepkite vieną pusę 5–6 min., o prieš apversdami pagardinkite prieskoniais ir kitą pusę. Po 5–6 min. nuimkite kepsnius nuo grilio, bet būkite atsargūs – jie gana trapūs, todėl stenkitės juos vartyti itin švelniai.

Čimičiurio žaluma

Vasaros pradžioje jau žaliuoja šviežias petražolių derlius, o iš jų pagamintas argentinietiškas čimičiurio padažas itin tinka prie grilyje keptų daržovių puokštės. Pagardą pasidaryti paprasta: susmulkinkite ryšulėlį šviežių petražolių, įdėkite arbatinį šaukštelį džiovinto raudonėlio, išspauskite dvi skilteles česnako, visa tai suberkite į pusę stiklinės ypač tyro alyvuogių aliejaus, kurį pagardinkite dviem valgomaisiais šaukštais baltojo vyno acto.

Subtilumo čimičiuriui suteiks pusė šaukštelio rūkytos raudonosios paprikos miltelių, o kaitros – džiovinti aitrieji pipirai. Jų dėkite pagal skonį ir norimą aštrumą. Viską gerai išmaišykite ir padažu apšlakstykite keptas cukinijas, baklažanus, morkas ir kitas daržoves, kurios ką tik šildėsi virš žarijų kaitros.

Pranešimas spaudai