PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Gamta2025 m. Liepos 18 d. 14:29

Griebkite peilius ir krepšius: miškuose voveraičių tiek, kad surinkti nėra jokių šansų

Lietuva

Šiemet supirkėjai džiaugiasi itin gausiu voveraičių derliumi – Dzūkijos miškuose grybų daugiau, nei pajėgia surinkti vietos gyventojai / Pixabay

Arvydas JockusŠaltinis: ALFA


374468

Dzūkijos grybų supirkimo įmonės dabar dirba visu pajėgumu – kasdien jos tonomis superka lietuvių pamėgtus grybus, bet daug jų paliekama miške, nes dzūkai nespėja rinkti gausaus voveraičių derliaus.

Antrus metus iš eilės populiariausi vasaros grybai Lietuvoje išdygo birželio pradžioje, kai įprastai jų sezonas prasideda po Joninių. Ankstyvas pavasaris, šiltas ir drėgnas oras lėmė, kad pirmosios voveraitės Dzūkijoje šiemet pasirodė ypač anksti ir nuo tada jau jų vis daugėja.

Orai toliau lepina ir skatina dygti lietuvių ir kitų Europos šalių gyventojų itin mėgstamus grybus – dabar voveraičių rinkimo pikas. Šie grybai ruošiami ne tik eksportui, bet ir pristatomi vietos vartotojams, mat pirkėjai tradiciškai itin laukia pirmųjų voveraičių, kuriomis mėgsta gardinti šviežias bulves.

Kartojasi fenomenas

Dažniausiai pirmosios voveraitės Lietuvoje išdygsta prieš Joninių šventę ar po jos. „Šiemet voveraičių sezonas prasidėjo trimis savaitėmis anksčiau. Pirmosios voveraitės pristatytos birželio 5 d. Tai tikrai fenomenas, nors pernai jos pasirodė dar anksčiau – gegužės pabaigoje“, – Alfa.lt sakė Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos prezidentas, Varėnos bendrovės „Vipreka“ vadovas Virginijus Varanavičius.

Pasak jo, voveraitės šiuo metu renkamos ir superkamos visu pajėgumu, nes oro sąlygos grybams augti labai palankios. „Grybai pasirodė labai anksti, vėliau dėl sausros jų augimas truputį stabtelėjo, bet dabar vėl atsigavo“, – sakė V. Varanavičius.

Voveraitėms anksti išdygti padėjo palankios oro sąlygos: drėgmės buvo pakankamai ir netrūko šilumos. „Aišku, iš pradžių jų buvo nedaug. Net supirktuvėse buvo kosminė kaina – 10–12 eurų už kilogramą. Pirmųjų voveraičių įmonės net nesurinkdavo, jos keliaudavo į vietinę rinką, į turgelius ir pakeles“, – pastebėjo verslininkas.

Nesurenka visų grybų

Šiuo metu voveraitės Varėnos supirkimo punktuose superkamos po 3–4 eurus už kilogramą. Tai šiek tiek mažiau nei pernai tuo pačiu metu, kai už atneštus grybus rinkėjai gaudavo 5 eurus. Pasak verslininko, Varėnos rajono grybų supirkimo įmonės kasdien surenka 7–8 tonas ir daugiau voveraičių.

„Kadangi dabar sąlygos puikios, susiformavo grybiena, drėgmės bent Dzūkijos regione tikrai pakanka, kiekvieną dieną lyja, tai tikrai voveraičių yra pakankamai. Mes šiandien jų visų nesurenkame, nes nėra kam rinkti to gausaus derliaus. Jau daug metų taip – jei tik didesnis derlius, daug grybų lieka miške. Dirbantys žmonės neturi kada rinkti, nebent pasirenka pavakare sriubai ar kitoms savo reikmėms, o į supirktuves tie grybai nepatenka“, – pasakojo V. Varanavičius.

Verslininkas mano, kad grybų supirkimo kaina dabar yra optimali, kadangi voveraičių gausu ir pas kaimynus. „Būdavo šiuo metu mokama ir po 5, ir po 6 eurus už kilogramą. Bet viskas priklauso nuo grybų kiekio ir poreikio. Žinokite, kad yra paprasta situacija. Tie patys vokiečiai, prancūzai, italai, kurie tradiciškai sunaudoja labai daug voveraičių, jeigu aukšta kaina, jų vartoja mažiau. Visi nori pigių grybų“, – pastebėjo jis.

Lietuvos įmonės daugiausia voveraičių eksportuoja į Vokietiją, Prancūziją, Italiją, Šveicariją ir kitas Vakarų Europos šalis.

Lietuvoje gerais metais iš viso surenkama apie 1 tūkst. tonų voveraičių. Ar tiek pavyks supirkti šiemet, priklausys nuo oro. „Jeigu neatsiras sausra, neatsiras kitų dalykų, be abejo, Dzūkijoje rinksime tūkstantį tonų. Jeigu toliau tęsis lietūs, šilumos bus pakankamai, sezonas bus ilgas, tai, be abejo, surinksime daug voveraičių. Kol kas tikrai viskas gerai“, – džiaugėsi V. Varanavičius.

Metai be voveraičių

Pastarųjų dvejų metų grybų sezono nė lyginti negalima su 2023 m. vasara, kai supirkėjai iki Joninių voveraičių dar net nebuvo sulaukę. Suradę vieną kitą grybą žmonės tuo metu skubėjo brangiai parduoti turguje ar pakelėje, kur už juos prašė kone trigubai aukštesnės kainos nei įprasta šiuo metų laiku.

Supirkėjai tuomet įtarė, kad prekybos centruose parduodamos voveraitės galėjo būti atvežtos iš Balkanų valstybių – vienintelės vietos Europoje, kur tuo metu šie grybai augo. Tą vasarą voveraičių miškuose grybautojai nerado iki pat liepos vidurio. Taigi, supirkėjai produktyviausią voveraičių derliaus mėnesį prarado.

Grybams 2023 m. buvo ypač nepalankios gamtinės sąlygos – prasčiausios per dešimtmetį. Iš pradžių pakenkė šaltas pavasaris ir kelis vasaros mėnesius alinusi sausra. Varėnos turguje liepos viduryje litras voveraičių kainavo 8 eurus, o pakelėse jų kaina siekė 10 eurų. Dauguma didžiųjų prekybos centrų prieš dvejus metus vasarą voveraitėmis iš viso neprekiavo.

Prastas vasaros grybų derlius buvo ir 2011 m., kai voveraičių irgi rinkta labai mažai. Bet vėliau tais metais užderėjo daug rudeninių grybų – šilbaravykių, raudonviršių, baravykų.

Su šviežiomis bulvėmis

Voveraitės Lietuvoje yra populiariausi vasaros grybai. Jeigu susiklosto palankios oro sąlygos, yra pakankamai drėgmės ir šilumos, voveraitės Lietuvoje renkamos nuo birželio iki spalio mėnesio, o kartais ir ilgiau. Voveraitės yra populiariausi valgomieji grybai ir Vokietijoje, Prancūzijoje – ten voveraitėmis pagardinami įvairūs patiekalai.

„Šie grybai vertinami, nes nekirmija, o lietuviškos voveraitės aukštai kotiruojamos, prilyginamos ekologinėms, jų ir kvapas, ir skonis geras“, – mano V. Varanavičius. Pasak jo, kylant pragyvenimo lygiui Lietuvoje pradėjo augti vidaus vartojimas ir voveraičių kasmet vis daugiau nuperka prekybos tinklai.

Šių metų voveraičių jau galima nusipirkti didžiuosiuose mažmeninės prekybos tinkluose.

Šviežių voveraičių „Lidl“ parduotuvėse klientai gali įsigyti nuo birželio pradžios. Jų kaina šiuo metu yra 3,99 euro už 200 g pakuotę. Tokia jų kaina buvo ir praėjusiais metais.

„Voveraitės yra vienas mėgstamiausių mūsų klientų pamėgtų grybų dėl jų universalumo – šiuo metu jos puikiai tinka prie tik ką pasirodžiusių šviežių bulvių, kitais mėnesiais klientai jas renkasi makaronų patiekalams, kaip padažą prie mėsos patiekalų ar kiaušinienės, taip pat marinavimui ar sriubai pagardinti“, – Alfa.lt sakė „Lidl Lietuvos“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos vadovas Antanas Bubnelis.

Lietuviškos voveraitės „Maximos“ parduotuvių lentynas pasiekė liepos pradžioje, kai pernai dėl džiuginusių puikių oro sąlygų – šilumos ir drėgmės – jomis pirkėjai galėjo mėgautis jau birželio viduryje. Šiemet pirmąjį lietuviškų voveraičių derlių pirkėjams prekybos tinklas užtikrina tokia pačia kaina kaip ir pernai – 200 g pakuotę „Maximoje“ galima įsigyti už 3,99 euro.

„Pastebime, kad voveraitės yra itin laukiamos bei mėgstamos „Maximos“ pirkėjų, juk tai – vienas populiariausių lietuviškų grybų. Per metus pirkėjai būna išties pasiilgę šviežių grybų, jų patiekalų, tad pasirodžius joms „Maximos“ parduotuvių lentynose, voveraitės būna tikrai paklausios“, – Alfa.lt sakė „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorės pareigas laikinai einanti Snieguolė Valiaugaitė.

Prekybos centras „Iki“ voveraitėmis prekiauja nuo liepos 1 d. Jų kaina – 4,49 euro už indelį. „Tokia kaina grybų sezoną pradedame jau ne vienus metus, tad skirtumo su praėjusiais metais tikrai nėra“, – Alfa.lt sakė „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė.

Pasak jos, voveraitės simbolizuoja lietuviško grybų sezono pradžią, tad pirkėjų yra labai mėgstamos. „Šviežios lietuviškos bulvės, voveraitės – tai tikriausiai yra neatsiejama lietuviškos vasaros dalis, todėl, vos pasirodžius pirmiesiems grybams, jie kaipmat keliauja į pirkėjų krepšelius ir ant stalo“, – pastebėjo prekybos tinklo atstovė.

Voveraitės – neatsiejama lietuviškos vasaros dalis, jos puikiai tinka prie tuo pačiu metu pasirodančių šviežių bulvių patiekalų

Pasak G. Kitovės, voveraitės – vieni mėgstamiausių lietuvių grybų, todėl nenuostabu, kad vos pasirodžiusios parduotuvių lentynose jose ilgai neužsibūna.

Baravykų teks palaukti

Esant normalioms gamtos sąlygoms, grybų sezonas Lietuvoje baigiasi rugsėjo pabaigoje ar spalio pradžioje. O rudeniniai grybai Lietuvoje dažniausiai pasirodo po Žolinės.

Šiuo metu miškuose randami baravykai, pasak V. Varanavičiaus, yra greičiau išimtis, jų metas dar neatėjęs, o grybų kokybė dažniausiai prasta. „Kitų grybų kol kas miške nėra. Pavieniai baravykai, jeigu laikysimės senolių patirties, turėtų pasirodyti po rugpjūčio 15 d. O kad žmonės dabar suranda vieną kitą baravyką, tai jie vasariniai, kaip dzūkai sako, ant rugių plaukimo. Vasariniai baravykai dažniausiai būna sukirmiję, nes šilta“, – teigė Dzūkijos verslininkas.

#VOVERAITĖS#GRYBAI#LIETUVIŠKI GRYBAI#JONINĖS#LIETUVOS MIŠKO GRYBŲ IR UOGŲ VERSLININKŲ ASOCIACIJ
#VIPREKA#VIRGINIJUS VARANAVIČIUS#ORO SĄLYGOS#DRĖGMĖ#ŠILUMA
#BARAVYKAI#VASAROS GRYBAI#SUPIRKTUVĖS#DZŪKIJA#DZŪKAI
#LIDL#ANTANAS BUBNELIS#MAXIMA#SNIEGUOLĖ VALIAUGAITĖ#IKI
#GINTARĖ KITOVĖ#ŠVIEŽIOS BULVĖS