PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2022 m. Sausio 23 d. 13:57

Greipf­ru­tai „Po­me­lo“ – ir pa­tie­ka­lams ga­min­ti

Šiauliai

romiximage nuotr.

Monika ŠlekonytėŠaltinis: Etaplius.lt


201405

Bal­tie­ji greipf­ru­tai „Po­me­lo“ – vie­ni di­džiau­sių vai­sių iš vi­sų cit­ru­sų. Sun­kiau­sias „Po­me­lo“ greipf­ru­tas bu­vo užau­gin­tas 2014-ai­siais Ja­po­ni­jo­je ir svė­rė be­veik 5 kg.
 

Šie greipfrutai atsirado Pietryčių Azijoje, Malaizijoje ir Indonezijoje. Taip pat jau tūkstančius metų buvo auginami ir Kinijoje.

Juose gausu antioksidantų, tokių kaip vitaminas C, taip pat yra daugybė skaidulų, kurios ne tik padeda geriau veikti virškinimo sistemai, bet ir sukelia sotumo jausmą. Baltajame greipfrute gausu ir kitų vitaminų bei mineralų, įskaitant kalį, kuris padeda reguliuoti skysčių balansą ir kraujospūdį. Be to, 100 gramų „Pomelo“ yra vos 38 kalorijos.

Kulinarijoje naudojamas ne tik pats „Pomelo“ greipfrutas, bet ir jo žievė. Dažniausiai iš jos verdami marmaledai. Taip pat ji džiovinama ir pacukruojama arba apliejama šokoladu.

Populiariausi „Pomelo“ panaudojimo būdai – desertai: keksai, pyragai. Iš greipfrutų spaudžiamos sultys, jų skiltelėmis gardinamos salotos. Šie vaisiai puikiai dera ir prie mėsos: ypač paukštienos bei baltos žuvies, jūros gėrybių patiekalų.

„Pomelo“ taip pat dažnai derinami prie špinatų ar kitų žalumynų, avokadų, mangų, ananasų, svogūnų, granatų sėklų, kokosų ar kitų riešutų. Kalbant apie prieskonius, patiekalus, kuriuose naudojami baltieji greipfrutai, patariama gardinti šviežiais bazilikais, kalendra ir mėta.

Rytietiškos salotos su vištiena ir baltuoju greipfrutu

Jums reikės:

  • Baltojo greipfruto
  • 200 g vištienos filė
  • Česnako
  • 0,5 mėlynojo svogūno
  • Žiupsnelio druskos
  • Mėgstamų žalumynų
  • Šlakelio sojų padažo
  • Žiupsnelio juodųjų pipirų
  • Sezamo sėklų

Gaminimas:

Vištieną supjaustykite mažais gabaliukais, apiberkite smulkintu česnaku, pabarstykite druska bei pipirais ir dėkite į keptuvę. Skiltelėmis padalykite greipfrutą, sukapokite žalumynus, susmulkinkite mėlynąjį svogūną.

Sumaišykite žalumynus su svogūnu, dėkite į lėkštę. Tuomet įdėkite vištienos gabaliukus. Ant viršaus paskirstykite greipfrutų skilteles, užpilkite šlakelį sojų padažo bei pabarstykite sezamo sėklomis ir juodaisiais pipirais.

Greipfrutas su jogurtu ir pistacijomis

Jums reikės:

  • Baltojo greipfruto skiltelių
  • Saujos smulkintų pistacijų
  • Kelių šaukštų medaus
  • Graikiško jogurto be priedų

Gaminimas:

Skiltelėmis suskirstykite „Pomelo“, išklokite jas lėkštėje. „Pomelo“ skilteles aptepkite medumi ir jogurtu. Papuoškite pistacijomis. Skanaus!

Pranešimas spaudai