PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 21 d. 09:35

D. Trumpas grįžo į rinkimų kampanijos mitingų maratoną: gavau kulką už demokratiją

Pasaulis

EPA-ELTA nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


310552

Donaldas Trumpas, šeštadienį surengęs pirmąjį savo rinkimų kampanijos mitingą po pasikėsinimo nužudyti, atmetė nuogąstavimus, kad jis kelia grėsmę Jungtinių Valstijų demokratinei sistemai.

„Aš gavau kulką už demokratiją“, – teigė jis miniai.

„Aš visai ne ekstremistas“, – tęsė Respublikonų partijos kandidatas į prezidentus Mičigano valstijoje vykusiame mitinge, bandydamas neigti savo sąsajas su vadinamuoju „Projektu 2025“. Tai – jam artimų asmenų sukurtas politinis manifestas, kurį oponentai vadina autoritariniu dešiniosios pakraipos pageidavimų sąrašu.

Jis pašiepė Demokratų partiją, krečiamą precedento neturinčio spaudimo prezidentui Joe Bidenui trauktis iš rinkimų dėl jo amžiaus ir tinkamumo eiti pareigas. Jei būtų perrinktas, 81-erių demokratas valdytų iki 2029-ųjų.

„Jie nežino, kas yra jų kandidatas [...] Šis vyrukas ateina ir gauna balsus, o dabar jie nori tai atimti. Tokia demokratija“, – sakė D. Trumpas 12 tūkst. aistringų palaikytojų miniai.

Savo kalboje respublikonas išsakė griežtą požiūrį į imigraciją, pateikė klaidingos informacijos apie migrantų nusikalstamumą ir pakartojo savo nepagrįstą teiginį, kad demokratai „suklastojo“ 2020 metų rinkimus.

Jis išreiškė susižavėjimą užsienio autokratais, įskaitant „nuostabųjį“ Kinijos prezidentą Xi Jinpingą, kurį gyrė už tai, kad suvaldo „1,4 mlrd. žmonių geležiniu kumščiu“.

Jis taip pat prisiminė, kaip praėjus kelioms sekundėms po to, kai šaulys bandė jį nužudyti per mitingą Pensilvanijoje, kruvinas ir apsuptas slaptosios tarnybos agentų, jis pakėlė kumštį ir sušuko savo palaikytojams: „Kovokite!“

Šeštadienį Grand Rapidse, Mičigane susirinkusi minia ne kartą skandavo šį žodį, nors po 90 minučių atrodė, kad kai kurie iš susirinkusiųjų pavargo nuo ilgos kalbos ir pradėjo judėti link išėjimo.

D. Trumpas grįžo į kampanijos renginių maratoną praėjus lygiai savaitei po pasikėsinimo nužudyti.

Ant dešiniosios ausies, kurią per išpuolį, įvykdytą 20-mečio šaulio, taip pat nužudžiusio vieną žmogų, jam buvo uždėtas naujas, mažesnis, kūno spalvos tvarstis.