Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Tortilijos / Pixabay nuotr.
EtapliusŠaltinis: ALFA.LT
Tortilija – plonas neraugintos tešlos paplotėlis, tradiciškai gaminamas iš kukurūzų ar kviečių miltų, populiarus visame pasaulyje. Tortilijas galima įdaryti vegetariškais arba mėsiškais įdarais, ruošti užkandžius, net naudoti desertams. Tai pigus ir net vaikų mėgstamas produktas, lengvai paverčiamas greitais pietumis ar sveika vakariene.
Tortilijos / priekavos.lt
Dievų, karalių ir valstiečių maistas
Šios plokščios duonelės istorija skaičiuoja tūkstančius metų. Archeologai Pietų Amerikos Siera Madrės kalnuose aptiko įrodymų, kad iš kukurūzų masės blynelius žmonės čia kepė nuo pat civilizacijos sukūrimo. Viena majų legenda pasakoja, kad kukurūzų duonelę valstiečiai pradėjo kepti kaip auką įnoringiems dievams. Kukurūzų blynelius į šventyklas dažniausiai nešdavo tie, kurie negalėjo sau leisti aukoti paukščių ir gyvulių. O juk senųjų Pietų Amerikos civilizacijų dievybės garsėjo kraujo troškimu, net reikalaudavo žmonių aukų. Kaip, beje, ir tų civilizacijų valdovai. Laimei, jie taip pat pamėgo šį patiekalą. Galiausiai kukurūzų duonelė pradėjo karaliauti tiek ant valstiečių, tiek ant didikų stalų. Europiečius su šiais sausais blyneliais supažindino kita Pietų Amerikos civilizacija – actekai. Jie šią duoną vadino tlaxcalli, o ispanų konkistadorai praminė tortilijomis. Mat panašėjo į tradicinį ispanišką omletą, nors kiaušinių šios duonelės sudėtyje tikrai nėra. Autentiškas kukurūzų tortilijų receptas labai paprastas – tik kukurūzų miltai ir vanduo. Iš šių dviejų ingredientų pagamintos tešlos suformuodavo maždaug 15 cm skersmens lakštą. Tuomet kepdavo iš abiejų pusių ant sauso įkaitinto akmens ar net atviros ugnies. Manoma, kad net 400 metų tiek Pietų Amerikos tautos, tiek ir šią tradiciją perėmę ispanai tortilijas gamindavo pagal šį tradicinį receptą.
Tortilijos su mėsa
Amerikietiška tortilija
Tradicinės actekų tortilijos keptos tik iš kukurūzų miltų, nes kviečiai Pietų ir Šiaurės Ameriką pasiekė gerokai vėliau, kartu su europiečių užkariautojų laivais. Ir dabar kukurūzų tortilijos mėgstamos, tačiau kvietinės populiaresnės. Mat, skirtingai nuo pagamintų iš kukurūzų miltų, yra tvirtesnės ir geriau išlaiko įvairius, net drėgnus įdarus. Be to, jas paruošti paprasčiau ir greičiau. Tikrą perversmą gamindami tortilijas padarė JAV pramonininkai. 1940 m. siekiant patenkinti sparčiai augančią paruoštų vartoti tortilijų paklausą, jos pradėtos gaminti pramoniniu būdu, naudojant tešlos maišymo įrenginius ir konvejerio principą. Tačiau žmonės nenustojo tortilijų gaminti rankomis. Tad XX a. 7-ajame dešimtmetyje užpatentuotas rankinis tortilijų gaminimo aparatas. Tarp dviejų metalo plokštelių įdėjus atitinkamo dydžio tešlos rutuliuką, tobulą tortiliją tapo įmanoma paruošti kepimui vos per 2 sek. Šiuo metu tortilijos – vienas populiariausių produktų JAV. Šie paplotėliai virto daugybės patiekalų pagrindu. Iš jų gaminami populiarūs meksikiečių virtuvės patiekalai: takai, buritai, kesadilijos, net tortilijų traškučiai. Juos amerikiečiai tiesiog dievina. Aliejuje išvirti ir aštriais prieskoniais pagardinti tortilijų traškučiai – antroje vietoje populiariausių amerikiečių užkandžių sąraše. Meksikiečiai tortilijas dažniau naudoja kaip valgymo įrankį – plėšo minkštą duonelę ir ja pasemia sodraus skonio troškinio arba padažo.
Vegetariškos tortilojos
Nesudėtinga paruošti namuose
Nors parduotuvių lentynose galima rasti įvairiausių tortilijų, visgi sveikatai palankiausios pagamintos namuose. Tortilijų paruošimas tikrai nesudėtingas: suminkyti tešlą, iškočioti plonus paplotėlius ir trumpai apkepti įkaitintoje keptuvėje. Tešlai naudojami kvietiniai miltai. Paprastai aukščiausios rūšies kvietinius miltus rekomenduojama sumaišyti su visų grūdo dalių kvietiniais miltais. Taip pat galima naudoti avižų, grikių ar speltos miltus. Norint, kad tortilijos būtų minkštesnės, dedama taukų (130 g miltų apie 13 g taukų). Tik svarbu nepadauginti, mat paplotėliai taps trapūs. Ruošiant tešlą naudojamas ir vanduo (130 g miltų 80 ml šilto vandens). Šiluma padeda tolygiau pasiskirstyti taukams. Tortilijos gardinamos tik žiupsneliu druskos, kuri ne tik suteikia tešlai daugiau skonio, bet ir ją sutvirtina, būna mažiau lipni. Išminkyta tešla brandinama kambario temperatūroje bent 30 min. Tešlai pastovėjus miltai išbrinksta, ji tampa elastingesnė, lengviau dirbti. Tortilijos formuojamos kelių dydžių. Dažniausiai – 12–15 cm skersmens, kad tiktų įvairiems suktinukams. Norint suformuoti tokias tortilijas, tešlą rekomenduojama padalyti maždaug golfo kamuoliuko dydžio gabaliukais. Takams naudojamos mažesnės, apie 10 cm skersmens tortilijos, tad tešlą reikės dalyti graikinio riešuto dydžio gabaliukais.
Tortilijos
Tešlos gabaliukai kočiojami ant miltuoto paviršiaus. Suformuoti blyneliai uždengiami rankšluosčiu ir brandinami kambario temperatūroje dar apie 15 min. Tradiciškai tortilijos kepamos didelėje keptuvėje neaukštais kraštais, kuri ispaniškai vadinama comal. Šios keptuvės dažniausiai gaminamos iš ketaus, gerai ir tolygiai įkaista, todėl tortilijos iškepa greitai ir be jokių papildomų riebalų. Tačiau paplotėlius galima kepti ir paprastoje keptuvėje su trupučiu riebalų. Popierinį rankšluostį sumirkius aliejuje ir kepant juo periodiškai patrynus keptuvę, tuomet riebalų reikės mažai, o tortilija nepridegs. Kepti iš abiejų pusių 40–50 sek., kol visa tortilija pasidengs pūslėmis ir apskrus rusvais taškeliais. Iškeptą laikyti uždengtą drėgnu rankšluostėliu, kad nesukietėtų. Tuomet įdaryti ir kuo greičiau suvartoti. Mat šis miltinis gaminys greitai džiūsta. Norint tortilijas išlaikyti ilgiau, užšaldyti sudėjus į plastikinį maišelį ir iš jo išspaudus kuo daugiau oro. Sudžiūvusias tortilijas irgi galima išgelbėti. Paplotėlius apipurkšti trupučiu vandens iš abiejų pusių ir 3–5 min. pašildyti iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje. Garuojantis vanduo sudrėkins ir suminkštins sukietėjusį kepinį. Taip pat galima supjaustyti trikampiais, aptepti aliejumi, gausiai apibarstyti prieskoniais, sūriu ir skrudinti iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, kol taps auksinės spalvos. Išeis puikūs naminiai traškučiai.
Tortilijų puota / Pixabay