PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2018 m. Balandžio 5 d. 16:33

Gardžiai užbaigti Velykų laikotarpį kviečia Žaliūkių malūnininko sodyba

Šiauliai

Fot. Edvardas Tamošiūnas, 2017 m.

Jolita KirkilaitėŠaltinis: Etaplius.lt


33681

2018 m. balandžio 8 d., sekmadienį, 12 val. Žaliūkių malūnininko sodyboje (Architektų g. 73, Šiauliai) vyks tradicinė muziejuje organizuojama Atvelykio šventė – Velykėlės. Programa: velykėlių kiaušinienės, piemenų duonos kepimas ir skanavimas, Velykės apsilankymas, margučių ridenimas, liaudiški žaidimai, šokiai, gražiausių margučių rinkimai ir kitos pramogos. Dalyvaus Šiaulių miesto vaikų folkloro ansambliai: „Čiutulis“, „Gasužis“, „Vieversėlis“ ir modernaus folkloro grupė „RASGAUDA“. Įėjimas nemokamas.


Foto galerija:

ar4u2134.jpg
ar4u2152.jpg
ar4u2167.jpg
ar4u2190.jpg

Velykų laikotarpis visada pabaigiamas tradicine Atvelykio švente. Tądien šeimininkės iš naujo virdavo kiaušinius, juos margino ir skirdavo vaikų velykiniams žaidimams, dovanojimui. Žaliūkių malūnininko sodyboje Velykėlės pradėtos švęsti 2012 m. – tai graži mažųjų muziejaus lankytojų šventė, kurioje daugiausiai dėmesio skiriama vaikams ir jų pramogoms, o kai šiems linksma, tai džiaugiasi ir tėveliai, ir seneliai.

Šventės dalyviai kasmet atsineša vis įdomesnių, skirtingomis technikomis, spalvomis ir ornamentika išmargintų kiaušinių ir rungiasi tarpusavyje – kurio gražesnis, kietesnis, toliau riedantis. Mažieji, į šventę atsinešę savo margučius ir dalyvausiantys margučių nešimo su mediniais šaukštais, vežimaičių lenktynėse ir kt. varžytuvėse, ne tik smagiai praleis laiką, bet ir bus apdovanoti. Jei kas visus margučius jau sudaužė per Velykas, ne bėda: čia pat malūnininko troboje bus galima sužinoti, kaip paprastą kiaušinį paversti margučiu. O tada jau bus galima išrašyti kiaušinius vašku, pamerkti į ryškiaspalvius dažus ir dalyvauti įvairiose rungtyse.

Ieškančių naujų skonių laukia siurprizas – norintys ant žarijų galės patys išsikepti ir paragauti piemenų duonos. Muziejininkai noriai parodys kaip tai padaryti, įduos reikiamas priemones ir papasakos plačiau, kodėl šis skanėstas vadinamas piemenėlių duona.

Nuo senų laikų pagrindinis Velykėlių patiekalas yra Atvelykio kiaušinienė. Žemaitijoje kiaušinienė buvo kepama per įvairias pavasario šventes, ne tik per Atvelykį, bet ir per Jurgines, Sekmines. Žaliūkių malūnininko sodyboje Velykėlių kiaušinienė ruošiama lauke ant krosnies ir tai jai suteikia išskirtinio gardumo. Ištroškę galės paskanauti čia pat ant laužo išvirtos kvapnios žolelių arbatos.

Trepsėdami, šokdami, lenktyniaudami prisiminsime, kad senais laikais Atvelykio laukė ne tik vaikai, bet ir jaunimas, nes per visą Gavėnią buvo draudžiama linksmintis, todėl Atvelykio šokiai būdavo patys linksmiausi. Susirinkę į šią šventę po malūno sparnais galės ne tik pažiūrėti ir paklausyti, ką parengė geriausių Šiaulių miesto vaikų folkloro ansamblių dalyviai, bet ir patys šokti, suktis rateliuose, žaisti liaudies žaidimus.

Tradiciškai per Atvelykį malūnininko sodyboje vaikai sulaukia ir Velykės su pilnu krepšeliu ar net vežimu dovanų.

Šventės metu ir po jos (balandžio 8–13 d.) veiks respublikinė ikimokyklinio ugdymo įstaigų bendruomenės kūrybinių darbų fotografijų paroda „Mano Velykos“. Parodos organizatorius – Šiaulių lopšelis-darželis „Klevelis“.

Organizatorė Žaliūkių malūnininko sodyba, rėmėja: Lietuvos kultūros taryba, šventės draugas ŽŪB „Ginkūnų paukštynas“.