Aktualu![]() | Gyvenimas![]() | Pramogos![]() | + Projektai![]() | Specialiosios rubrikos![]() |
|
|
Vilnius![]() | Kaunas![]() | Klaipėda![]() | Šiauliai![]() | Panevėžys![]() | Marijampolė![]() | Telšiai![]() | Alytus![]() | Tauragė![]() | Utena![]() |
Pexels nuotr.
Jūras BarauskasŠaltinis: ELTA
Mokslininkai kameras įrengė Gvinėjos-Bisau Kantanezo nacionaliniame parke ir nufilmavo, kaip šimpanzės vienos su kitomis dalinasi fermentuotais afrikinio duonmedžio vaisiais.
Mokslininkų teigimu, užfiksuoti kadrai verčia užduoti klausimą, ar šimpanzės svaigalų ieško sąmoningai ir kodėl jos taip daro.
O tokį primatų elgesį jie prilygino su tuo, kaip žmonės ankstyvaisiais evoliucijos laikais patys vartodavo alkoholį, siekdami užmegzti ir stiprinti ryšį vieni su kitais.
„Žinome, kad žmogui geriant alkoholį išsiskiria dopaminas ir endorfinai ir dėl to jis jaučiasi laimingas ir atsipalaidavęs“, – sakė Anna Bowland iš Ekseterio universiteto Anglijoje.
„Taip pat žinome, kad dalinantis alkoholiu, be kita ko tradicinių puotų metu, formuojami ir stiprinami ryšiai su kitais“, – pridūrė ji.
„Taigi, dabar žinant, kad laukinės šimpanzės taip pat valgo etanolio turinčius vaisius ir jais dalinasi, kyla klausimas, ar ir jos patiria panašų poveikį.“
Mokslininkai naudojo į judesį reaguojančias vaizdo kameras, kuriomis užfiksavo 10 atskirų atvejų, kai šimpanzės 10 dalinosi fermentuotais vaisiais.
Patikrinus, ar vaisiuose, kuriais dalinosi šie primatai, yra alkoholio, buvo nustatyta, kad „stipriausiuose“ vaisiuose jo būta 0,61 proc.
Tyrėjai teigia, kad tai gali būti tik ledkalnio viršūnė, mat vaisiai sudaro nuo 60 iki 85 proc. šimpanzių mitybos – taigi, valgydamos vaisius, kuriuose yra nedidelis kiekis alkoholio, galiausiai jos galėtų suvartoti gana nemažą jo kiekį.
Jie pabrėžė, kad šimpanzės greičiausiai neprisigeria, nes dėl to tikrai nukentėtų jų galimybės išgyventi.
Kol kas nežinoma, kokį poveikį alkoholis daro šimpanzių medžiagų apykaitai, tačiau neseniai padaryti atradimai, rodantys, kad šio bendro Afrikos beždžionių protėvio molekulės yra prisitaikiusios lengviau asimiliuoti etanolį, leidžia manyti, kad senais laikais fermentuotus vaisius valgyti galėjo pradėti tiek žmonės, tiek šimpanzės.
„Šimpanzės ne visada dalinasi maistu, todėl toks elgesys su fermentuotais vaisiais gali būti svarbus“, – paaiškino kita Ekseterio universiteto atstovė, Kimberley Hockings.
„Būtina išsiaiškinti, ar jos sąmoningai ieško etanolio turinčių vaisių ir kaip jos jį asimiliuoja, tačiau toks elgesys gali reikšti ankstyvąją puotos stadiją.
Jei tai pasirodytų tiesa, galima būtų manyti, kad žmonių tradicijos puotauti ištakos gali slypėti giliai mūsų evoliucijos istorijoje.“