PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Gegužės 10 d. 12:16

Gaisre vienerių metukų dukrytės netekusiai šeimai jau teikiama pagalba

Šakiai

Pixabay.com nuotr.

Lina GalkuvienėŠaltinis: Etaplius.LT


300739

Vakar Šakių rajone, Plokščių seniūnijoje, Siaustuvėlių kaime, kilusiame gaisre žuvus vienerių metukų mergaitei, o jos dviejų metukų broliukui nukentėjus, nelaimės ištiktai šeimai jau suskubo padėti neabejingi žmonės. Plokščių seniūnijos seniūnas Danas Bendoraitis sakė, kad pagalbos „mechanizmas užkurtas visu pajėgumu“ – aukoja žmonės, reikiamą pagalbą suteiks ir seniūnija. Šeimoje auga ir dar viena ketverių metų mergaitė.

Iš viso šeimoje augo trys vaikai

Anot seniūno, Siaustuvėlių kaime, kuriame vakar ir įvyko tragiška nelaimė, iš viso yra keturios sodybos. Vienoje iš jų, kurioje ir kilo gaisras, buvo du pastatai. Viename – ūkiniame vieno aukšto pastate gyveno dukters netekusi pora su vaikais. Iš viso šeimoje augo trys vaikai – žuvusi vienerių metų mergytė, dviejų metukų ligoninėje tebegydomas jos brolis ir vyriausia ketverių metų mergaitė. Kitame – gyvenamajame name – gyveno moters tėvai, pas kuriuos vakar ir buvo vyriausias vaikas. Taip jis išvengė nelaimės.

Pasak seniūno, šeima gyveno tvarkingai, gal kiek skurdokai, bet stengėsi. Nieko negero apie ją seniūnas pasakyti negalėjo. Nesusituokusi pora augino vaikus taip, kaip sugebėjo.

Pirminiais duomenimis, mama nelaimės metu buvo lauke, o vėliau gaisre žuvusi mergaitė miegojo. Ką tuo metu veikė dviejų metukų berniukas – tiksliai nėra žinoma, tačiau jis buvo namo viduje. Seniūnas pasakojo, kad vieną namą, kuriame gyveno moters tėvai, pavyko išgelbėti, kitas, kuriame ir kilo gaisras, sudegė visiškai. Versijos dėl gaisro keliamos įvairios.

„Galbūt nuo viryklės, galbūt nuo elektros. Gal dar kas paaiškės po tyrimo“, – naujienų portalui Etaplius.lt sakė Plokščių seniūnas Danas Bendoraitis.

Kol kas šeima į seniūniją dėl pagalbos nesikreipė, tačiau iniciatyvos ėmėsi ir vietiniai, ir svetimi žmonės. Jie renka pinigines aukas šeimai, organizuoja kitą pagalbą. Prisidėti žada ir seniūnija.

Vaiko teisių gynėjams šeima nebuvo žinoma

Komentuoja Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Marijampolės apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vyresnioji patarėja Rūta Šaučiūnienė:

„Kiekvieno vaiko mirtis yra didelė netektis, todėl vaiko teisių gynėjai dėl šio ypač skaudaus įvykio reiškia nuoširdžią užuojautą vaiko artimiesiems. Vos tik gavę pranešimą vaiko teisių gynėjai susisiekė su šeima, kurioje auga ne vienintelis vaikas, ir pasiūlė visą reikalingą pagalbą – ją šiuo metu užtikrina Savivaldybėje dirbantys socialiniai partneriai. Iki šio įvykio minėtai šeimai vaiko teisių gynėjų inicijuotos pagalbos nebuvo prireikę. Tolimesnes minėto įvykio aplinkybes aiškinsis teisėsaugos atstovai. Vaiko teisių gynėjai primena, kad siekiant pasirūpinti kasdieniu vaikų saugumu, tėvams ir kitiems suaugusiesiems svarbu nuolat išlikti budriems ir dėmesingiems. Ypatingo dėmesio ir greitos reakcijos reikalauja situacijos, kai šalia yra mažametis vaikas. Svarbu prisiminti, kad net ir trumpam nukreiptas dėmesys ar saugių aplinkos sąlygų vaikui trūkumas bet kada gali virsti nelaimingu atsitikimu“.

Dėl nelaimės atliekamas tyrimas

Marijampolės apskrities vyriausiajame policijos komisariate dėl nelaimės yra pradėtas ikiteisminis tyrimas žuvusios mergaitės mirties priežasčiai nustatyti. Komisariato atstovės Gintarės Navickaitės teigimu apie gaisrą policijai pranešė šeimos giminaitis.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas kol kas taip pat nesuteikė daugiau informacijos apie galimas nelaimės priežastis. Vis dar vyksta tyrimas ir gaisravietės apžiūra.

Gaisro metu apdegęs dviejų metukų berniukas tebegydomas Šakių ligoninėje. Kartu su juo yra mama.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, šiais metais Lietuvoje gaisruose žuvo 2 vaikai. Pernai – gaisrai nusinešė taip pat 2-jų vaikų gyvybes.