PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Rugpjūčio 12 d. 16:01

Gaisras smarkiai apgadino Zaporižios atominės elektrinės aušinimo bokštą

Lietuva

Zaporižia. EPA-ELTA nuotr.

Rasa StrimaitytėŠaltinis: ELTA


313744

Rusijos kontroliuojama Ukrainos Zaporižios atominė elektrinė per gaisrą buvo smarkiai apgadinta ir turės būti remontuojama, praneša agentūra „Reuters“.

Rusų naujienų agentūra „Interfax“ citavo valstybinės atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ vadovą Aleksejų Lichačevą, teigusį, kad tris valandas šėlusios liepsnos smarkiai apgadino aušinimo bokštus. Esą nėra aišku, ar žala galės būti likviduota, ar vieną bokštų teks keisti. Ir Rusijos, ir Ukrainos duomenimis, padidėjusio radioaktyvumo kol kas nefiksuota.

Šešis reaktorius turinti didžiausia Europos atominė elektrinė yra Rusijos užimtoje teritorijoje Pietų Ukrainoje. Elektrinė yra išjungta, tačiau branduolinio kuro strypus vis dar reikia aušinti. Jėgainę valdo Rusija.

A. Lichačevas apkaltino Ukrainą dviem dronų atakomis sekmadienio vakarą sukėlus gaisrą. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tuo tarpu dėl gaisro kaltina Rusiją. Ukrainos valstybinė energetikos bendrovė „Energoatom“ pareiškė, kad gaisras tikriausiai kilo per aplaidumą arba buvo sukeltas tyčia. Jis patvirtino, kad apgadintas vienas aušinimo bokštų ir įranga.

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) pranešė, kad jos darbuotojai po kelių sprogimų matė iš šiaurinės milžiniško komplekso dalies kylančius tirštus dūmus. „Šios beatodairiškos atakos kelia grėsmę branduoliniam saugumui jėgainėje ir didina branduolinio incidento riziką. Jos turi liautis“, – pabrėžė TATENA vadovas Rafaelis Grossis. Jis pareikalavo leisti TATENA ekspertams nekliudomai patekti prie apgadinto bokšto.