PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Rugpjūčio 23 d. 13:02

G. Vanagaitei skirta J. T. Vaižganto premija

Lietuva

Gitana Vanagaitė. Regimanto Tamošaičio nuotr.

EtapliusŠaltinis: ELTA.LT


315185

Šiemet 23-oji Juozo Tumo-Vaižganto premija už jo asmenybės ir kūrybos tyrinėjimus skirta humanitarinių mokslų daktarei Gitanai Vanagaitei.

Kaip pranešė Lietuvos rašytojų sąjunga, G. Vanagaitės kandidatūrą pasiūlė Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas. Premija jai skirta už monografiją „Vaižganto asmuo ir kūryba: krikščionybės ir modernybės sąveika“.

Šiais metais premijai taip pat buvo pasiūlyti: Laimonas Inis, Aldona Dudonytė-Širvinskienė, Povilas Sigitas Krivickas, Henrikas Giedrius Vaitiekūnas.

J. T. Vaižganto premija skiriama lietuvių rašytojui arba žurnalistui už atskleidžiamą literatūros ir žurnalistikos sintezę, už kūryboje puoselėjamas vaižgantiškas idėjas ir vertybes bei jų raišką literatūrinėje ir publicistinėje kūryboje ir (arba) J. Tumo-Vaižganto asmenybės ir kūrybos tyrinėjimus, vertinant praėjusių dvejų kalendorinių metų kūrybą.

Ankstesniais premijos laureatais yra tapę Egidijus Aleksandravičius, Vytautas Bagdonas, Viktorija Daujotytė-Pakerienė, Gintautas Iešmantas, Liudvikas Jakimavičius, Loreta Jastramskienė, Aistė Kučinskienė, Juozas Kundrotas, Justinas Marcinkevičius, Alfas Pakėnas, Jurgita Žana Raškevičiūtė, Kazys Saja, Julius Sasnauskas, Laimonas Tapinas ir kiti.