PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 9 d. 10:49

G. Skaistė: dalį RRF lėšų EK įšaldė dėl neambicingų mokesčių lengvatų

Lietuva

Gintarė Skaistė. ELTA nuotr.

Giedrius GaidamavičiusŠaltinis: BNS


308459

Finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, jog 8,7 mln. eurų iš Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano (RRF) subsidijos Europos Komisija (EK) įšaldė dėl, Briuselio teigimu, nepakankamai ambicingų pernai Seimui pateiktos mokesčių reformos lengvatų.

„Mūsų pateikti sprendimai Seimui yra susiję su individualios veiklos peržiūra, mažųjų bendrijų apmokestinimu, verslo liudijimais, taip pat atskirų lengvatų (peržiūra – BNS), kurios yra atskiruose įstatymuose, tarkime pelno mokesčio, gyvybės draudimo, daugeliu lengvatų. Tačiau Europos Komisijos nuomone, spektras turėtų būti platesnis. Nežinau, kodėl“, – žurnalistams antradienį sakė G. Skaistė.

EK gegužės pradžioje priėmusi teigiamą dalinį įvertinimą leido Lietuvai naudoti dar 8,7 mln. eurų iš pernai įšaldytų 26 mln. eurų RRF subsidijos. Tačiau dėl galutinai nepasiekto su mokesčių lengvatomis susijusio rodiklio Briuselis paliko įšaldytą 8,7 mln. eurų paramos dalį. Dar 14,9 mln. eurų (atskaičius dalį jau išmokėto avanso) buvo išmokėta gegužę.

Dėl įšaldytos sumos Vyriausybė birželį nutarė kreiptis į Europos Sąjungos (ES) Bendrąjį Teismą – iki liepos 16 dienos numatoma pateikti ieškinį prašant panaikinti Komisijos sprendimą. Jei teismas priimtų Lietuvai palankų sprendimą, 8,7 mln. eurų subsidijos dalis būtų prarasta galutinai.

„Taip, dabar likęs yra teisminio proceso kelias“, – teigė G. Skaistė.

RRF lėšos išmokamos pagal valstybės įsipareigojimų įgyvendinimą. Tarp Lietuvos įsipareigojimų yra mokesčių lengvatų atsisakymas.

Mokesčių reformos paketą Vyriausybė pristatė prieš metus, tačiau jis taip ir nepasiekė priėmimo stadijos Seime nesulaukus paramos iš opozicijos ir dėl pertvarkos susiginčijus patiems valdantiesiems.

„Būtent šio rodiklio (lengvatų atsisakymo – BNS) apimtis sukėlė klausimų Europos Komisijai. Mes manome, kad tiek, kiek įsipareigojome, kiek užplanuota Vyriausybės programoje, kiek aš įgaliojimą kaip ministrė turiu įsipareigoti Europos Komisijai, tas ir buvo padaryta“, – teigė G. Skaistė.

„Europos Komisija mano, kad ambicija turėjo būti didesnė. Nežinau, kodėl jie taip mano. Matyt, teismas atsakys, ar jų manymas, ar mūsų įsipareigojimai, užrašyti „Naujos kartos Lietuva“ plane, atitinka realybę“, – kalbėjo ministrė.

G. Skaistė tikino, kad Lietuva yra „ženkliai pasistūmėjusi“ ir įgyvendinusi tris ketvirtadalius reformų, reikalingų gauti RRF lėšoms, paskelbusi 95 proc. kvietimų „Naujos kartos Lietuva“ plane numatytoms investicijoms bei sudariusi daugiau nei 80 proc. su jomis susijusių sutarčių.

„Sakyčiau, kad investicijos įgauna pagreitį ir esame jau tame įgyvendinimo etape, kuomet lėšos realiai pasiekia ekonomiką“, – teigė finansų ministrė.

Komisija pernai gegužę už pirmuosius apie 30 rodiklių išmokėjo Lietuvai pirmąją išmoką iš RRF – 542,3 mln. eurų.

Iki šiol Lietuva yra gavusi beveik 1 mlrd. eurų RRF subsidijų ir daugiau kaip 470 mln. eurų paskolų.

„Naujos kartos plane“ reformoms ir investicijų projektams numatyta skirti beveik 2,3 mlrd. eurų subsidijų ir 1,55 mlrd. eurų paskolų. Šiuo metu įgyvendinti 59 reformų ir 14 investicijų rodikliai, EK atsiskaityta už 38 rodiklius.