PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Spalio 17 d. 11:21

G. Nausėda: V. Zelenskio plano punktai – Vakarų nepadaryti namų darbai (papildyta)

Lietuva

Gitanas Nausėda. ELTA / Žygimantas Gedvila

Gailė Jaruševičiūtė-MockuvienėŠaltinis: BNS.LT


324437

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio parengtame „Pergalės plane“ numatyti elementai yra Vakarų partnerių nepadaryti darbai. Pasak jo, kol šie darbai nebus atlikti, tol Ukrainai pergalės nepasieks.

„Šitie pagrindiniai Zelenskio plano elementai yra mūsų nepadaryti namų darbai iš esmės“, – ketvirtadienį žurnalistams Briuselyje sakė šalies vadovas.

Trečiadienį Ukrainos parlamentui pristatytą planą sudaro penki punktai: kvietimas Ukrainai prisijungti prie NATO, gynybos aspektas, atgrasymas nuo Rusijos agresijos, ekonomikos augimas ir bendradarbiavimas bei saugumo architektūra po karo.

„Ten nieko nėra naujo. Ten yra tai, ką mes norėjome padaryti, bet nepavyko Vilniaus viršūnių susitikime dėl Ukrainos pakvietimo tapti NATO nare, po to ir Vašingtone pasikartojo tas pats“, – teigė prezidentas.

„Kol mes nepadarome, tol mes esame toli nuo pergalės. Labai priežastiniai ryšiai čia yra savaime suprantami“, – kalbėjo G. Nausėda.

Pergalės planą V. Zelenskis pristatė ir Briuselyje vyksiančioje Europos Vadovų Taryboje (EVT).

Aljanso vadovas Markas Rutte (Markas Riutė) pergalės planą vadino tvirtu signalu, tačiau nurodė, kad sutinka ne su visais jo punktais.

Kaip ketvirtadienį pranešė Prezidentūra, EVT diskusijoje dėl Ukrainos G. Nausėda pabrėžė, kad Lietuva visiškai remia Ukrainą ir V. Zelenskio pristatytą planą.

„Svarbu suteikti Ukrainai visą jai reikalingą karinę pagalbą. Ukrainos prašymas padidinti ugnies galią, įskaitant galimybę smogti tolimojo nuotolio smūgius kariniams objektams Rusijos teritorijoje, yra visiškai teisėtas. Taip pat būtina Ukrainai kuo greičiau suteikti 6,6 milijardo eurų paramą per Europos taikos priemonę“, – pranešime cituojamas prezidentas.

G. Nausėda taip pat teigė, kad artėjant žiemai ypač svarbi parama Ukrainos energetikos sektoriui. Be kita ko, pasak šalies vadovo, būtina riboti Rusijos galimybes tęsti karą, ES sankcijų politika turi būti tęsiama tiek prieš Rusiją, tiek prieš jai talkinančias šalis – Baltarusiją ir Iraną.

Prezidento G. Nausėdos teigimu, į 15-ąjį sankcijų paketą reikėtų įtraukti suskystintų gamtinių dujų, atominės energetikos sektoriaus įmones, bankus, toliau riboti dvigubos paskirties prekių eksportą, o siekiant riboti Rusijos karinę galią, būtina didinti tarifus Rusijos importui į ES.

Taip pat prezidentas atkreipė ES kolegų dėmesį į pastaruoju metu Rusijos kariuomenės vykdomas Ukrainos karių egzekucijas, kurios yra „akivaizdus Ženevos konvencijos dėl elgesio su karo belaisviais pažeidimas“.

Liepos mėnesį Vašingtone vykusiame NATO aukščiausiojo lygio susitikime Aljanso nariai sutarė, kad Ukraina negrįžtamai eina narystės link. Tačiau JAV ir Vokietija nepritaria neatidėliotinam prisijungimui, argumentuodamos, kad toks žingsnis praktiškai pradėtų NATO karą prieš Rusiją.