PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 16 d. 10:53

G. Nausėda iš premjerės dar nesulaukė kandidatų į EK: kai nėra pirmojo žingsnio, labai sunku kalbėti apie antrąjį

Lietuva

Gitanas Nausėda. ELTA nuotr.

Martyna PikelytėŠaltinis: ELTA


309665

Prezidentas Gitanas Nausėda tikina, kad yra suinteresuotas, jog sutarimas dėl Lietuvos atstovo Europos Komisijoje (EK) būtų rastas. Visgi, šalies vadovas atkreipia dėmesį, jog teikti kandidatus į eurokomisarus – premjerės Ingridos Šimonytės prerogatyva.

„Aš tikrai suinteresuotas, kad sprendimas būtų rastas. Jūs puikiai suprantate, kad komisarą pirmiausia teikia ministrė pirmininkė ir pritarus prezidentui, kandidatūra teikiama Seimui“, – antradienį žurnalistams Seime teigė G. Nausėda.

„Kai nėra pirmojo žingsnio, labai sunku kalbėti apie antrąjį“, – pridūrė jis.

Visgi, į klausimą, ar užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio kandidatūra būtų tinkama, prezidentas neatsakė.

ELTA primena, kad Lietuvoje jau kurį laiką tęsiasi diskusijos dėl Lietuvos kandidato į EK. Kol kas neoficialiai kalbama, jog į postą Briuselyje taikosi užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Tačiau nei ministras, nei premjerė Ingrida Šimonytė, kuri ir pateiks Lietuvos atstovo kandidatūrą, tokios intencijos aiškiai bei viešai neišsakė.

Seime ministro galimybėmis tapti eurokomisaru abejojama. Tiek opozicijai priklausantys parlamentarai, tiek dalis valdančiųjų viešai yra pasakę, kad tokiai kandidatūrai nepritartų.

Savo ruožtu prezidentas Gitanas Nausėda, kurio pritarimas yra būtinas deleguojant Lietuvos atstovą į EK, ne kartą leido suprasti, jog G. Landsbergio kandidatūros nebūtų linkęs palaikyti. Jis yra pareiškęs, jog matytų geresnių kandidatų už G. Landsbergį šioms pareigoms eiti.

Be to, šalies vadovas yra nurodęs, jog I. Šimonytei įvardijo pavardę žmogaus, kuris, jo įsitikinimu, galėtų būti deleguojamas Lietuvos atstovu į EK.

„Taip, aš pasakiau, kokios pavardės arba kokia pavardė būtų priimtina. Premjerė priėmė tai, mano supratimu, visai palankiai ir tiek žinių“, – anksčiau žurnalistams Briuselyje teigė G. Nausėda.

Eurokomisaro kandidatūrą teikia Vyriausybė, poziciją suderinus su prezidentu ir Seimu.