PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 20 d. 08:34

G. Nausėda: Į Europos Komisiją siūlomas A.Kubilius – aktyvus, G.Landsbergis – siauro profilio varžovas

Lietuva

Andrius Kubilius (Žygimanto Gedvilos / ELTA nuotr.), Gabrielius Landsbergis (Andriaus Ufarto / ELTA nuotr.)

Greta ZulonaitėŠaltinis: BNS


314592

Prezidentas Gitanas Nausėda derinamą konservatorių kandidatą į eurokomisarus Andrių Kubilių vadina aktyviu ir nuosekliu politiku, o iš kovos dėl šio posto pasitraukusį užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį – siauro profilio varžovu.

„Ponas Kubilius, aš turiu pripažinti, yra tikrai labai aktyvus, nuoseklus, tvirtindamas, kad turime suteikti daugiau galimybių Rytų partnerystės šalims ir kad turime išsikelti ambicingus tikslus, kad Rytų partnerystės šalys, pirmiausia, šiuo atveju kalbu apie Ukrainą ir Moldovą, kaip galima greičiau taptų Europos Sąjungos narėmis“, – antradienį Žinių radijui sakė šalies vadovas.

„Tai visiškai sutampa su mano tikslais“, – teigė prezidentas.

Konservatoriai kurį laiką į Europos Komisiją siekė deleguoti G. Landsbergį, tačiau tam pasipriešino šalies vadovas. Dėl to nuspręsta siūlyti A. Kubiliaus kandidatūrą.

G. Nausėda užsienio reikalų ministrą vadino siauro profilio kandidatu.

„Manau, kad Gabrieliaus Landsbergio kandidatūra, pirmiausia, buvo mažiau pranaši ta prasme, kad žmogus domisi išimtinai užsienio politika ir nors kaip partijos vadovas turėjo skirti gerokai daugiau dėmesio ir ekonominiams, socialiniams klausimams, deja, nebuvo pastebėtas pernelyg besidomintis šiais klausimais ir šitomis veiklos sritimis, todėl tapo toks siauro profilio, sakyčiau, kandidatas“, – sakė prezidentas.

Pats A. Kubilius savo kandidatūrą vertina atsargiai ir teigia, jog prioritetu laikytų portfelį, kuriame Lietuva turi išskirtinės patirties. Vienas iš tokių – plėtros.

Kol kas konservatorių partneriai valdančiojoje koalicijoje nėra patvirtinę, jog palaikys A. Kubiliaus kandidatūrą. Savo ruožtu opoziciniai socialdemokratai, Lietuvos regionų partijos frakcija Seime teigė balsuosiantys prieš.

Lietuvos kandidatą į EK siūlo Vyriausybė, jai turi pritarti prezidentas ir Seimas.

Nuo 2019-ųjų Europos Parlamente dirbantis A. Kubilius šiemet į jį buvo perrinktas antrai kadencijai. Politikas aktyviai pasisako už glaudesnius Europos Sąjungos ir Rytų partnerystės šalių ryšius, gausesnę paramą Rusijos užpultai Ukrainai ir griežtesnę laikyseną Kremliaus atžvilgiu.