PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 16 d. 17:54

G. Landsbergis apie Vengrijos pirmininkavimą ES: svarstoma galimybė boikotuoti posėdžius

Lietuva

G. Landsbergis / Scanpix

Gailė Jaruševičiūtė-MockuvienėŠaltinis: ELTA


309782

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigia, kad dėl Europos Sąjungai pirmininkaujančios Vengrijos premjero Viktoro Orbano nederinamų vizitų į Maskvą ir Pekiną kai kurios šalys svarsto galimybę boikotuoti ministrų posėdžius. Taip pat, pasak jo, neatmetama galimybė perduoti pirmininkavimą ES kitai valstybei.

„Tenka girdėti, kad nepasitenkinimo Vengrijos premjero veiksmais, nesuderinus važiuojant į Maskvą, į Pekiną, akivaizdžiai naudojantis ta proga, kad Vengrija pirmininkauja Europos Sąjungai, yra tikrai labai daug. Valstybėse netgi girdėjosi netgi įvairių pasvarstymų apie tai, kad galėtų būti perkeltas pirmininkavimas kitai valstybe, perimant iš Vengrijos ir perduodant galbūt Lenkijai ar kažkaip kitaip sprendžiant“, – antradienį žurnalistams Seime sakė G. Landsbergis.

„Tai vienas iš tokių šiandieną jau įgyvendinamų ar bent jau turinčių platų konsensusą būdų kaip atliepti tuos veiksmus yra būtent boikotas. Ir aukštam lygyje boikotas. Kitaip tariant, kad tos derybos vyks neformalios, bet jose nebus dalyvaujama ministrų lygiu“, – akcentavo jis.

ELTA primena, kad prieš Vašingtone vykusį NATO viršūnių susitikimą V. Orbanas Maskvoje susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, o vėliau Pekine dar susitiko su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu.

Per abu vizitus, be kita ko, buvo diskutuojama apie galimus taikos pasiūlymus Ukrainai, kuri daugiau nei dvejus metus stengiasi atremti Rusijos invaziją.