PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 10 d. 13:40

G. Landsbergis: A. Kubiliui gavus gynybos portfelį EK, būtų ginami ir Lietuvos interesai

Lietuva

Andrius Kubilius / Julius Kalinskas/ELTA

BNSŠaltinis: BNS


317739

Buvusiam premjerui Andriui Kubiliui Europos Komisijoje (EK) gavus su gynyba susijusį portfelį, būtų ginami ir Lietuvos interesai, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Išlaikydamas nuoseklumą, kai šitas klausimas pirmą kartą buvo užduotas, sakiau, kad Lietuvai yra vertingos pozicijos susijusios su užsienio politika ar gynyba, dėl to, kad jose neatstovaudami tiesiogiai valstybės intereso, ko daryti Komisijoje nevalia, mes galime ginti ir valstybės interesą“, – Seime susirinkusiems žurnalistams antradienį sakė G. Landsbergis.

„Stiprindami instrumentus finansuoti gynybą, mes stiprinsime ir Lietuvos saugumą, taip kad Lietuvos interesas tame yra ir aš tą labai palaikyčiau“, – pridūrė jis.

Leidinys „Politico“ pirmadienį pranešė, kad, jo vertinimu, Lietuvos pasiūlytas kandidatas į EK A. Kubilius gaus komisaro saugumui, gynybos pramonei ir kosmosui portfelį.

Visgi Lietuvos diplomatijos vadovas negalėjo patvirtinti, kad A. Kubilius tikrai gaus būtent šį postą.

„Berods (EK sudėtis – BNS) turėjo būti patvirtinta šiandien, tačiau dėl kažkokių nežinomų priežasčių buvo nukelta į kitą savaitę, galbūt paskutinės minutės pakeitimai ir vyksta. (...) Esu girdėjęs tik užuominas, tačiau kažko konkretaus negalėčiau patvirtinti“, – sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

A. Kubiliaus kandidatūrą į eurokomisarus Lietuva oficialiai pateikė praėjusią savaitę.

Lietuvos kandidatą į Komisiją oficialiai siūlo Vyriausybė, jai turi pritarti šalies vadovas ir Seimas. Kandidatui taip pat reikia sulaukti EK pirmininkės ir EP pritarimo.

Nauja EK darbą turėtų pradėti nuo lapkričio 1 dienos.

Autorius Vilmantas Venckūnas

redakcija@bns.lt, Lietuvos naujienų skyrius