PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 13 d. 09:29

Finansų ministrė G. Skaistė: taika turi savo kainą

Lietuva

Gintarė Skaistė: pastaraisiais metais ypač padidėjo poreikis imtis būtinų ir neatidėliotinų priemonių gynybai stiprinti, tad šiuo sprendimu reikšmingai prisidedame prie šio tikslo / Dainius Labutis/ELTA

EtapliusŠaltinis: Pranešimas spaudai


318353

Taika neateina už dyką, todėl natūralu investuoti į savo šalies saugumą – nesenai Pietų Korėjoje viešėjusi finansų ministrė Gintarė Skaistė šios šalies portalui „Chosun Daily“ motyvavo Lietuvos sprendimą didinti išlaidas gynybai virš 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

„Nieko nedaryti dėl šalies saugumo ir taikos nėra išeitis. Į savo saugumą žiūrime rimtai. Prieš neišprovokuotą rusijos karą Ukrainoje mūsų išlaidos gynybai siekė 2 proc. BVP, o dabar jos išaugo iki 3,2 proc. Vyksta diskusijos, kad ateityje jas būtų galima padidinti ir dar reikšmingiau“, – sako G. Skaistė.

Pasak ministrės, ne tik Lietuvos vyriausybė, bet ir didžioji dalis visuomenės pasisako už paramą Ukrainai, nes Ukrainai pralaimėjus mes galime tapti kitu rusijos agresijos taikiniu.

Lietuva pastaruoju metu stiprina savo, kaip Europos saugumo „fronto linijos“ tapatybę. Praėjusių metų liepą mūsų šalyje vyko Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos (NATO) viršūnių susitikimas, o siekiant pasirengti neprognozuojamiems rusijos veiksmams po jos invazijos į Ukrainą Lietuvos gynybos biudžetas yra nuolat didinamas, pasiektas istorinis sutarimas dėl nuolatinio Vokietijos karių dislokavimo Lietuvoje.

Lietuva nuosekliai remia Ukrainą ir yra priėmus sprendimą per ateinančius 10 metų kaip karinę pagalbą Ukrainai skirti bent 0,25 proc. BVP kasmet.

„Karas Ukrainoje mus moko, kad turime stiprinti bendradarbiavimą su nuspėjamomis demokratinėmis šalimis. Stipriname bendradarbiavimą su demokratinėmis šalimis visame pasaulyje, įskaitant Pietų Korėją“, – sako finansų ministrė.

Primename, kad vizitu Korėjoje siekta populiarinti Lietuvą kaip Europos „fintech“ centrą, kviečiant Korėjos įmonės kurtis Lietuvoje ir naudoti šalį kaip vartus patekti į Europos rinką.