PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 29 d. 11:55

„Elektrum Lietuva“: antrąjį metų ketvirtį elektros iš saulės pagaminta 7 proc. mažiau nei pernai

Lietuva

Saulės elektrinės / Pixabay

ELTAŠaltinis: ELTA


311769

Privačiose saulės elektrinėse šalyje antrąjį metų ketvirtį buvo pagaminta 7 proc. mažiau elektros negu tuo pačiu laikotarpiu pernai, skelbia nepriklausomas tiekėjas „Elektrum Lietuva“. Tuo metu per pirmuosius 6 mėnesius individualios saulės jėgainės pagamino 4 proc. mažiau elektros energijos nei pirmąjį praėjusių metų pusmetį.

Tiekėjo duomenimis, laikotarpiu nuo balandžio iki birželio privačios saulės jėgainės iš viso pagamino 425 kWh (kilovatvalandžių) vienam kilovatui elektros energijos – 30 kWh kilovatui mažiau nei prieš metus.

Balandį privačiose saulės jėgainėse buvo pagamintos 94 kWh kilovatui, kai prieš metus šis rodiklis siekė 113 kWh.

Gegužės mėnesį elektros gamybos apimtys siekė 175 kWh kilovatui ir buvo vos 1 proc. mažesnės nei atitinkamu laikotarpiu pernai, kai elektros gamyba iš saulės siekė 178 kWh kilovatui. Visgi paskutinį pavasario mėnesį fiksuota didžiausia energijos generacija per visą antrąjį metų ketvirtį.

Birželį, lyginant su tuo pačiu mėnesiu pernai, saulės energijos apimtys buvo šiek tiek mažesnės ir siekė 156 kWh kilovatui.

Antrąjį metų ketvirtį gamybos apimtys labiausiai sumažėjo Klaipėdos ir Vilniaus regionuose – atitinkamai 11 ir 9 proc., arba iki 435 ir 401 kWh vienam kilovatui.

Privačios saulės jėgainės mažiau elektros energijos pagamino taip pat ir Panevėžio bei Kauno regionuose – čia stebimas 7 ir 6 procentų prieaugio sumažėjimas.

Mažiausias elektros gamyba smuko Šiaulių regione, kuriame per antrąjį 2024 m. ketvirtį siekė 473 kWh kilovatui ir buvo vos 3 kWh kilovatui mažesnė nei atitinkamu laikotarpiu pernai.

Anot įmonės „Elektrum Lietuva“ Technikos ir tiekimo departamento vadovo Kosto Dryžo, elektros gamybos iš saulės energijos apimtims įtakos orai – šiemet balandis ir gegužė buvo dvigubai lietingesni nei pernai.

„Bendrai vertinant šio ketvirčio rezultatus, galima pasidžiaugti, kad net ir prastu oru buvo sugeneruotas pakankamai didelis elektros energijos kiekis“, – pranešime teigia K. Dryžas.