PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 7 d. 11:48

Ekstremalios situacijos aptarimas Joniškio rajone

Joniškis

EtapliusŠaltinis: Joniškio rajono savivaldybė


313072

Spaudos konferencijoje pristatyta ekstremalios situacijos valdymo situacija Joniškio rajone.

Rugpjūčio 6 d. Joniškio rajono savivaldybės meras, Ekstremalių situacijų operacijų centro vadovas Vitalijus Gailius, atsižvelgdamas į Ekstremalių situacijų operacijų centro siūlymą, pasirašė potvarkį dėl savivaldybės lygio ekstremalios situacijos paskelbimo visoje Joniškio rajono savivaldybės teritorijoje dėl liepos 29 d. praūžusio stichinio meteorologinio reiškinio – labai smarkaus lietaus.

Liepos 29 d. dėl smarkaus lietaus Joniškio rajone be elektros tiekimo liko 3 000 vartotojai, sutriko geriamo vandens tiekimas ir nuotekų valymas. Panaudojus elektros generatorius, itin greitai pavyko atstatyti vandens tiekimą rajone. Rugpjūčio 2 d. UAB „Joniškio vandenys“ direktorius informavo, kad vandentiekio ir nuotekų tinklai visiškai atstatyti.

VĮ Valstybinių miškų urėdijos duomenimis, stichijos metu buvo sunaikinti apie 8 hektarai miško. Be to, dėl vandens išsiliejimo ant kelio buvo uždaryti trys rajoninės reikšmės keliai. Patvinus Mūšos ir Švėtės upėms, buvo apsemti ūkininkų pasėliai, preliminariai užtvindant apie 7,5 tūkst. hektarų.

Joniškio rajono savivaldybės meras pabrėžė, kad praūžęs smarkus lietus ir vėjas išryškino pagrindinę problemą – tai seni medžiai, augantys arti elektros linijų. Siekiant išvengti panašių situacijų ateityje, Savivaldybės meras siūlo didinti elektros linijų apsaugos zoną nuo 3 iki bent 6 metrų.

Gyventojai, kurių gyvenamieji namai stichijos metu buvo sugadinti, gali teikti prašymus žalai atlyginti iš Savivaldybės mero rezervo lėšų. Prašymus pagal gyvenamąją vietovę priima seniūnijos.

Ūkininkai, susiduriantys su sunkumais ir dėl nepalankių oro sąlygų vėluojantys nuimti pagrindinių žemės augalų derlių, turi per 15 darbo dienų nuo tos dienos, kai sužinojo arba galėjo sužinoti apie nuo jų valios nepriklausančias aplinkybes (force majeure) ar išimtines aplinkybes, pranešti apie jas ir pateikti tai įrodančius dokumentus Nacionalinei mokėjimo agentūrai prie Žemės ūkio ministerijos (NMA), nurodant priežastis, dėl kurių negalima laiku pasėti posėlį ir (ar) išlaikyti jį numatytais terminais.

Prašymą ir pagrindžiančius dokumentus būtina išsiųsti el. paštu dokumentai@nma.lt, o nuotraukas pateikti per programėlę „NMA agro“. Kiekvieno pareiškėjo situacija bus vertinama individualiai. Dėl detalesnės informacijos apie prašymų teikimą teirautis Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos Šiaulių skyriuje tel.: +370 41 59 61 20, +370 41 59 60 88 arba el. p. dokumentai.siauliai@nma.lt.