PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Sausio 17 d. 14:51

Druskininkų mokyklos mokiniams maistą ruošia pačios

Druskininkai

Etaplius.ltŠaltinis: Druskininkų savivaldybė


289369

Nuo sausio 1 d. Druskininkų „Ryto“ gimnazija, „Atgimimo“ mokykla ir Leipalingio progimnazija į savo rankas perėmė maisto ruošimą mokiniams – atnaujinta įranga, pasamdytos profesionalios mitybos specialistės, padedančios sudaryti valgiaraščius.

Viečiūnų progimnazija savarankišką mokinių maitinimą pradėjo jau anksčiau, o „Saulės“ pagrindinė mokykla šiuo metu turi sutartį su privačiu tiekėju ir prie savarankiško maitinimo planuoja pereiti kiek daugiau, nei po metų.

„Mūsų tikslas – teikti kuo kokybiškesnį maistą ir turėti lanksčią sistemą, leidžiančią pamažu keisti vaikų įpročius į sveikesnius. Šis mėnuo – pirmasis, tad prie naujovių ir kylančių iššūkių dar reikia apsiprasti ir mokiniams, ir mokyklos administracijai. Profesionalios mitybos specialistės mokykloms sudarė meniu kelioms savaitėms, kiekvienos savaitės meniu yra skirtingas. Praėjus pirmajam laikotarpiui, bus peržiūrima, kokie patiekalai vaikams patiko, kas nepatiko – jų poreikiais vadovausimės kurdami kitus meniu, nes norime, kad kuo daugiau mokinių rinktųsi valgyti mokyklų valgyklose. Ypatingas dėmesys kreipiamas daržovėms – jų vaikams pateikiama įvairesnių, kiekvienas jų gali įsidėti tiek, kiek nori pagal savo poreikius. Kol kas dėl to sulaukėme nemažai teigiamų atsiliepimų“, – sakė meras Ričardas Malinauskas.

Socialiniuose tinkluose tėvai suskubo pasidalinti savo pastebėjimais:

„Labai puikūs pokyčiai! Maistas skanesnis, sveikesnis. Vaikams, žinoma, dar reikia priprasti prie naujovių. O kainos mokyklose taip pat labai nustebino“ – rašo viena komentatorė.

Jai pritaria ir kita: „Labai puiku, anūkė džiaugiasi, skanu, pigu, kaip ir turėtų būt mokykloje“.

Tėvai išsako ir savo pastebėjimus, pasiūlymus:

„Leipalingio progimnazijoje maistas tikrai skanesnis, spalvingesnis. Ir vaikai, ir mokytojai jau įvertino teigiamai. Tik vienas pastebėjimas. Reikalingi sveiki užkandžiai. Šiuo metu, realybė yra tokia kad daugelis karšto maisto nevalgo, o bėga į netoliese esančią parduotuvę, čipsų, šokoladų, kolos ir t.t. Jeigu mokyklos valgykloje atsirastų sveikų užkandžių, pvz: sveiki sumuštiniai, lavašai su sveikais įdarais, džiovintų vaisių juostelės, liofilizuotų vaisių batonėliai, sultys, kuriose mažai cukraus ir t.t, tai pusę tų vaikų neitų į parduotuvę, o rinktųsi sveikesnes alternatyvas“.

Tėvų pastebėjimas pritaria ir Druskininkų savivaldybės vicemeras Simonas Kazakevičius, atsakingas už švietimo sistemą savivaldybėje, jis pažymi, kad šiuo metu mokykloms svarbu įsibėgėti maisto gamybos procese, o tuomet jau bus svarstoma ir sveikesnių užkandžių bei kitos alternatyvos, kurios patiktų mokiniams.

„Permainoms mokinių maitinime ruošėmės iš anksto – daug dirbo švietimo skyriaus specialistai, mokyklų vadovai ir administracija. Ačiū jiems už sklandų startą. Sulaukiame nemažai teigiamų atsiliepimų, vadinasi tėvai, mokytojai ir patys mokiniai vertina pokyčių naudą. Žinoma, prie sveikesnio maisto vaikus reikia pratinti palaipsniui – taip ir planuojame daryti. Vaikai gali rinktis iš kelių patiekalų, jiems sudaroma galimybė rinktis daržoves pagal savo norus. Ateityje bus plečiamas ir sveikų užkandžių pasirinkimas, tačiau mūsų pagrindinis dėmesys ir tikslas nukreiptas į tai, kad vaikai suprastų ir sąmoningai rinktųsi valgyti pagrindinius mokyklų valgyklose tiekiamus patiekalus. Mums svarbu ir erdvės, kuriose vaikai valgo – Tūkstantmečio mokyklos projekte esame nusimatę atnaujinti „Atgimimo“ ir „Saulės“ mokyklų valgyklas“, – sako vicemeras S. Kazakevičius ir pažymi, kad Druskininkų savivaldybė kartu mokyklomis ateityje planuoja dar labiau įveiklinti ir Druskininkiečio kortelę bei sudaryti galimybę mokiniams ja atsiskaityti už maistą. Šiuo metu derinami tam reikalingi procesai.

Tai būtų galimybė vaikus mokyti finansinio raštingumo, jiems nereikėtų grynųjų pinigų ar bankinių kortelių, tėvai galėtų pildyti Druskininkiečio korteles ir matyti vaikų išlaidas.

Vaikų ugdymo įstaigose maitinimas organizuojamas pagal Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtintą Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašą. Valgiaraščiai turi būti sudaromi atsižvelgiant į vaikų amžių, rekomenduojamas paros maistinių medžiagų ir energijos normas bei į vaikų buvimo įstaigoje trukmę. Plačiau kaip sudaromas meniu - pasakoja Druskininkų savivaldybės visuomenės sveikatos biuro mitybos specialistės Gertrūda Kaminskaitė ir Agnė Grincevičiūtė.

„Valgiaraščiai sudaryti 15-os dienų laikotarpiui, jie parengti vadovaujantis rekomenduojamomis paros maistinių medžiagų ir energijos normomis pagal skirtingas vaikų amžiaus grupes.

Parengtame valgiaraštyje yra ribojamas patiekalų dažnumas (pvz. tas pats patiekalas neturi būti tiekiamas dažniau nei kartą per savaitę, vištienos patiekalai gali būti tiekiami du kartus per savaitę ir pan.).

Kiekvieną dieną pietų metu turi būti pasirinkti tausojantis patiekalas ir patiekalas, pagamintas tik iš augalinės kilmės maisto. Jei pietų metu tiekiamas tik vienas karštasis pietų patiekalas, ne mažiau kaip pusė į pietų valgiaraščius įtrauktų karštųjų pietų patiekalų turi būti tausojantys ar patiekalai, pagaminti tik iš augalinės kilmės maisto produktų (tai reiškia, kad gali būti tausojantis arba augalinis patiekalas). Tausojantis patiekalas, tai maistas, kuris yra virtas vandenyje ar garuose, troškintas, pagamintas konvekcinėje krosnelėje, keptas įvyniojus popieriuje ar folijoje (tarkuotų bulvių patiekalai nepriskiriami tausojantiems patiekalams). Augalinės kilmės patiekalas, tai patiekalas pagamintas tik iš augalinės kilmės produktų (pvz.: makaronai be kiaušinių, košė be sviesto, daržovių troškinys be grietinėlės).

Valgiaraščio patiekaluose pridėtinio cukraus kiekis yra ne didesnis nei 5/100 g (ml) , druskos kiekis ne didesnis nei 1/100 g (ml). Taip pat vadovaujantis tvarkos aprašu mokyklos valgyklose ant stalų negali būti druskos, cukraus, pipirų“.

Mitybos specialistės ne tik atsakingos už valgiaraščių parengimą, bet ir vykdo patiekalų kokybės priežiūrą, teikia maitinimo aplinkos, higienos ir jos saugumo, teikiamų patiekalų kokybės rekomendacijas, konsultuoja personalą patiekalų gamybos technologijos klausimais, koreguoja sudarytus valgiaraščius atsižvelgiant į ugdymo įstaigas lankančių vaikų maitinimo stebėsenos rezultatus.