PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Laisvalaikis2017 m. Rugpjūčio 12 d. 09:45

Druskininkai rengia sūrių festivalį

Alytus

Budintis BudėtojasŠaltinis: Etaplius.lt


11910

Šeštadienį Druskininkų Pramogų aikštėje ketvirtą kartą organizuojamas sūrių festivalis suburs sūrio mėgėjus iš visos Lietuvos.

Ūkininkai sūrių gamintojai kvies ragauti ir įsigyti savo produkcijos, demonstruos, kaip gaminamas sūris, gurmanams bus surengtos keturios degustacijos, o gyvulių augintojams - seminaras. Sūrininkų mugėje dalyvaus 20 gamintojų iš Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos.

Lietuvoje galima pasidžiaugti ne tik kulinariniu paveldu - varškės sūriu. Tradicijas ateities kartoms kuria modernūs ūkininkai, patys gaminantys įvairius sūrius. Fermentuoti sūriai pasaulyje gaminami 10 tūkstančių metų. Pas mus kurį laiką jie buvo pamiršti, vėliau - mistifikuoti.

Sūrių festivalio lankytojai galės stebėti, kaip gimsta toks sūris, sužinoti, kaip jis brandinamas. Kietieji, minkštieji, pelėsiniai - visų jų pradžia panaši, tik vienas kitas laipsnis šilumos, bakterija ar papildomas druskos grūdelis sukuria skirtumą.

Sūrių pasaulis - didžiulis. Europinę saugomos kilmės vietos nuorodą kartu su lietuvišku varškės sūriu turi dar 220 produktų. Sūrininkai padės pažinti juos ir jų gaminius, kartu vystyti sūrių gamybos ir valgymo kultūrą.

Festivalyje vyks trečiasis sūrių konkursas. Šeštadienį komisija ragaus šešis sūrius-finalistus ir lankytojų akivaizdoje išrinks 2017 metų festivalio „Grand Prix“. Dvejus metus iš eilės šį titulą gavo ūkininkų Birutės ir Giedriaus Prakapavičių iš Molėtų rajono gaminamas avių pieno sūris „Ūta“.

Sūrių festivalyje rengiamos profesionalios degustacijos. Jų metu su savo srities ekspertų pagalba galima keliauti sūrių skonių labirintais, derinti juos su skirtingais gėrimais.

ELTA