PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Birželio 27 d. 09:54

Draugystės tiltu tarp Balingeno ir Šiaulių

Šiauliai

Dariaus Ančerevičiaus nuotr.

Julita GaldikienėŠaltinis: ŠMKC „Laiptų galerija“


306659

Birželio 19-25 dienomis Šiauliuose svečiavosi Balingeno kultūros centro „Haus der Volkskunst“ folkloro ansamblis „Dürrwanger Danzfreunde“ iš Vokietijos, vadovaujamas Dieterio Ganterio ir choreografo Manfredo Stingelio. Kelionę organizavo ir juos priėmė Šiaulių miesto kultūros centro „Laiptų galerija“ folkloro ansamblis „Salduvė“, kuriam vadovauja Darius Daknys.

Svečių iš Vokietijos viešnagė Lietuvoje buvo itin turininga. Vos tik atvykę į Šiaulius, birželio 20 dieną, „Dürrwanger Danzfreunde“ kartu su ansambliu „Salduvė“ dalyvavo „Saulės vasaros koncertai 2024“ ciklo „Draugystės koncerte“ Šiaulių bulvaro amfiteatre. Iškart po jo kolektyvai patraukė į pajūrį, kur dalyvavo XXVI tarptautiniame folkloro festivalyje „Tek saulužė ant maračių“ Neringoje, filmavosi LRT „Duokim garo“ laidoje „Joninės Nidoje“. Ansambliai taip pat įsitraukė į įvairias edukacines programas, dalyvavo šokių mokymuose, degustavo tradicinius lietuvių patiekalus, aplankė Kryžių kalną, Vilnių, Trakus, Klaipėdą.

Folkloro ansamblį Salduvė su kultūros centru Haus der Volkskunst (Balingen-Dürrwangen Liaudies meno namai) ir jo vadovu Manfredu Stingeliu sieja ilgametė draugystė. Nuo 2010 metų dalyvauta ne viename festivalyje ir projekte: Švabų regiono folkloro šventėje, tarptautiniame medinių trimitų ir ragų festivalyje, Europos dūdmaišių festivalyje, tarptautiniame Balingeno folkloro festivalyje, Balingeno sodo šou ir kt. Paskutinį kartą Salduvė dalyvavo tarptautiniame Balingeno folkloro festivalyje 2024 metų pavasarį, kuriame juos globojo Dürrwanger Danzfreunde nariai ir vadovai.

Dürrwanger Danzfreunde“ yra aktyvi grupė kartą per savaitę susitinka bendrauti, šokti ir dainuoti kultūros centre „Haus der Volkskunst“. Daugelis ansamblio narių aktyviai dalyvavo jaunimo grupės veikloje ir praleido nesuskaičiuojamą daugybę valandų, padėdami buvusią Dürrwangeno miesto rotušę išplėsti į kultūros centrą „Haus der Volkskunst“, kuris dabar yra architektūrinis paminklas.

Šiandien, sulaukę brandesnio amžiaus, jie džiaugiasi galėdami padėti puoselėti tradicinę Švabijos regiono šokių, dainų ir muzikos kultūrą bei prisidėti prie jos išsaugojimo. Ansamblio nariai muzikuoja arfa, fleita ir akordeonu, šokėjams akomponuoja dūdmaišiu, piemens ragu ir būgnu. Drabužiai išsaugoję savo autentiką – tokie, kokius prieš 200 metų dėvėjo protėviai Balingene. Vertingus tradicinius kostiumus siuvo ir siuva pačios moterys. Tradicinės, regioninės švabų kultūros džiaugsmas jaučiamas grupės pasirodymuose, kurie parodo, kad kultūrą puoselėti ir išsaugoti gali ir vyresni žmonės.

Kultūros centras „Haus der Volkskunst“ vykdo kultūrinių mainų programas. Jų vadovas Manfredas Stingelis organizavo ir vadovavo daugiau kaip 80-čiai išvykų į 25 šalis. Nuo 1986 m. organizuoja kasmetinį tarptautinį liaudies šokių festivalį. Manfredas Stingelis lankosi Šiauliuose ne pirmą kartą. Jo vadovaujamas ansamblis Volkstansmuzik Frommern 2010 metų vasarą koncertavo Šiauliuose, o 2015 metais Manfredas Stingelis dalyvavo tarptautinio folkloro konkurso – festivalio „Saulės žiedas“ vertinimo komisijoje.

Folkloro ansamblio „Salduvė“ meno vadovas Darius Daknys džiaugiasi, kad tarpusavio bendradarbiavimas bei draugystė nenutrūks ir ateityje. Viešnagės metu aptarti artimiausi projektai: šį rudenį folkloro ansamblio „Salduvė“ grupė pakviesta vesti edukacinius užsiėmimus kultūros centre „Haus der Volkskunst“, o 2026 metais visas ansamblis pakviestas į tarptautinį folkloro festivalį Balingene. Smagu, kad į bendradarbiavimą įtraukiamas ir jaunimas Šiaulių Dainų muzikos mokyklos folkloro ansamblis „Vieversėlis“ pakviestas į jaunimo folkloro festivalį , kuris vyks 2025 metais.

Už pagalbą organizuojant šią viešnagę bei visą programą, Darius Daknys dėkoja ansamblio „Salduvė“ nariams, Šiaulių miesto kultūros centro „Laiptų galerija“ kolektyvui, Šiaulių miesto koncertinei įstaigai „Saulė“, Nidos kultūros ir turizmo informacijos centrui „Agila“, LRT laidos „Duokim garo“ kūrybinei grupei ir vertėjai Loretai Dauliuvienei.

© Darius Ančerevičius

Folkloro ansamblio „Salduvė“ archyvas

Folkloro ansamblio „Salduvė“ archyvas

Folkloro ansamblio „Salduvė“ archyvas

Folkloro ansamblio „Salduvė“ archyvas

Folkloro ansamblio „Salduvė“ archyvas

Folkloro ansamblio „Salduvė“ archyvas