PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2025 m. Kovo 9 d. 20:25

Dietistė V. Kurpienė atskleidė Dubajaus šokolado paslaptis: ką verta žinoti prieš ragaujant?

Lietuva

Vaida Kurpienė / Asmeninis archyvas

AlfaŠaltinis: ALFA


348655

Dubajaus šokoladas šiuo metu – ant populiarumo bangos. Jis gaminamas ir namuose, brangiai perkamas, garsiai ragaujamas. Žmonės žavi jo saldumas, derantis su pistacijų skoniu, švelnus šokoladas, besimaišantis su įdaro traškumu, o kiti sako, kad Dubajaus šokoladas nevertas didelės kainos.

Dietistė Vaida Kurpienė pataria, į ką verta atkreipti dėmesį renkantis Dubajaus šokoladą, kuo jis skiriasi nuo kitų, o kas jo sudėtyje šokiruoja.

Kuo Dubajaus šokoladas skiriasi nuo kitų

Skirtingai nuo įprastų šokolado plytelių, Dubajaus šokoladas įdarytas pistacijų tyre ir kataifi tešla. Tai – susmulkinta filo tešlos rūšis, kuri gaminama iš kvietinių miltų ir riebalų, dažniausiai rafinuoto aliejaus.

„Kataifi tešlos sudėtinės dalys tikrai nėra vertingos mitybos dalis. Atvirkščiai, tai – produktai, kuriuos verta riboti savo mityboje. Be to, dažnai žalia įdaro spalva išgaunama ne pistacijų didesniu kiekiu, o dažikliais, pvz., E141. Jie dažnai nurodyti net ne šokolado sudėtyje, o pistacijų tyrės sudėtyje. Tad galite ir nežinoti, kad šį dažiklį valgote“, – akcentuoja V. Kurpienė.

Nors Dubajaus šokoladas dažnai traktuojamas kaip sveikas desertas dėl sudėtyje esančių kakavos ir pistacijų, bet dietistė tokiam teiginiui nepritaria. „Jame cukraus yra daugiau nei juodame šokolade. Glaistui dažniausiai naudojamas pieniškas šokoladas, kuris yra mažiau vertingas nei juodasis, nes turi daugiau cukraus ir mažiau kakavos. O kur dar rafinuoti aliejai ir balti miltai, krakmolas bei konservantai?“, – vardija sulieknek.lt autorė V. Kurpienė.

Cukraus kiekis – šokiruoja

Kai kuriuose Dubajaus šokoladuose cukraus kiekis siekia 45 g/100 g. Laužiant plytelę per pusę ir vizualiai galima pamatyti, kiek jame cukraus – beveik pusė.

Pasak V. Kurpienės, toks didelis cukraus kiekis gali prisidėti ir prie svorio augimo, ir prie cholesterolio didėjimo ar insulino rezistencijos.

„Jei jau nusprendėte ragauti tokio tipo desertą, tai bent jau pasirinkite vertingesnį. Kuo daugiau sudėtinių dalių bus aiškios – tuo geriau. Besimėgaudami saldumynu nepamirškite, kad jame slypi gausus kalorijų bei cukraus kiekis“, – pataria ji.

Kokią porciją Dubajaus šokolado valgyti?

Dubajaus šokolado viena plytelė sveria kelis kartus daugiau nei įprasto juodojo, tad nejučia paprasta suvalgyti daugiau.

„Maža 100 g plytelė, kuri, beje, gali kainuoti ir 20 eurų, turi daugiau kaip 500 kalorijų. Jei jūsų paros kalorijų norma yra 1500 kcal, tai – 33 proc. paros kalorijų normos. Ar tikrai suvalgę šio šokolado atsisakysite pietų ar vakarienės?

Tačiau mitas, kad reikia atsisakyti saldumynų, kai norime numesti svorio. Taip pat mitas, kad saldumynų reikia visiškai atsisakyti, kai cholesterolis – per aukštas.

Kad mėgavimasis šokoladu būtų malonus, o svoris ir cholesterolis – optimalūs, rinkitės mažas porcijas. Kvadratėlis vietoje visos plytelės gali būti puikus sprendimas“, – akcentuoja V. Kurpienė.

Ar pati dietistė valgo tokius saldumynus? „Ragavau kelis Dubajaus šokolado variantus dėl įdomumo. Aš tikrai ragauju viską – nuo sveikiausių iki toli nuo sveikos mitybos sampratos esančių produktų. Ir būtinai noriu ragauti tai, ko dar nesu valgiusi. Tik primenu, kad ragauti – nereiškia kimšti pilna burna. Patiko, kad Dubajaus šokolado įdaras – traškus. Ar jis taps mano aistra? Ne, aš labiau mėgstu kokybiškus sausainius su sviestu“, – prisipažįstą V. Kurpienė.

Teigiama, kad šis delikatesas ypač dera su kava ar mėtų arbata. Dietistė pataria dalintis Dubajaus šokoladu su draugais, šeima ar kolegomis – taip mėgausitės ilgiau, o kartu ir suvalgysite saikingą porciją.

#VAIDA KURPIENĖ#DUBAJUS#ŠOKOLADAS#DIETISTĖ#MAISTAS
#CUKRUS#KALORIJOS