PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Laisvalaikis2024 m. Liepos 23 d. 17:44

Didžiausias Ukrainos muzikos festivalis sugrįžo su trumpu atokvėpiu nuo karo

Pasaulis

„Atlas“ festivalis Ukrainoje. „YouTube“ stop kadras

BNSŠaltinis: BNS


310919

Šiemet didžiausias Ukrainos muzikos festivalis buvo kitoks: neliko tarptautinių žvaigždžių, didžiulių pasirodymų erdvių ir šimtų tūkstančių žiūrovų.

Vietoje to praėjusį savaitgalį per „Atlas“ festivalį – pirmą nuo Rusijos invazijos pradžios 2022-ųjų vasarį – mažesnei, bet vis tiek entuziastingai miniai koncertavo mėgstami šalies artistai. Scena buvo pastatyta vieno prekybos centro automobilių aikštelėje – tai buvo vienintelis pasirinkimas turint galvoje, kad oro pavojaus atveju reikėtų slėptuvės 25 tūkst. žmonių.

Jaunimas nerūpestingai šoko, bučiavosi, dainavo drauge su atlikėjais, traukusiais nacionalinio pasididžiavimo jausmą keliančias dainas, bendravo su užgrūdintais kariuomenės vadais. Muzika buvo pagrindinis tikslas, bet taip pat pasistengta išsklaidyti iliuziją, kad šalies sostinė nejunta už šimtų kilometrų vykstančių kruvinų kovų.

„Tokie festivaliai negali būti atskirti nuo šalies gyvenimo. Šalis kariauja. Svarbiausi klausimai čia turėtų būti susiję su karu“, – sakė Vsevolodas Kožemiaka, verslininkas, padėjęs įkurti 13-ąją brigadą „Chartija“, dabar įsiliejusią į Ukrainos Nacionalinę gvardiją ir ginančią fronto liniją Charkive.

„Žmonės, kurie dar yra jauni ir neprisideda [prie kovos], turėtų suprasti, kad negali gyventi burbule“, – sakė jis.

Vis dėlto gyvenimo burbule jausmas kaip tik ir apima būnant Kyjive, nors karas tęsiasi jau pustrečių metų. Kol prie 1 tūkst. km ilgio fronto linijos kasdien žūsta ar būna sužeidžiama ukrainiečių karių, sostinėje ūžia barai ir klubai.

Kartais Kyjivas susiduria akis į akį su karu. Prieš dvi savaites per masinę rusų raketų ataką – vieną kruviniausių nuo karo pradžios – sostinėje buvo sunaikinta vaikų ligoninė ir viena privati klinika. Dėl Rusijos tikslinių smūgių Ukrainos elektros gamybos pajėgumams dažnai nutrūksta elektros tiekimas gyventojams.

„Atlas“ festivalyje, kur bepasisuksi, galėjai matyti neišvengiamą tikrovę, kad šalis kariauja sekinamą karą. Festivalio organizatoriai tikėjosi surinkti 2 mln. eurų, kad būtų galima padėti kariams nusipirkti frontui reikalingų dalykų.

Automobilių aikštelėje prekybos centro pusrūsyje įvairūs kariuomenės junginiai, nuo „Chartijos“ iki 3-iosios šturmo brigados, siūlė interaktyvius žaidimus, ragino aukoti pinigus ir galbūt užsirašyti į kariuomenę. Per vieną žaidimą buvo galima tobulinti taikymosi įgūdžius šaudant į neaiškius virtualius pėstininkus. Kitame kampe medikai mokė teikti pirmąją pagalbą.

Festivalis sekmadienį baigėsi labai lauktu Serhijaus Žadano ir jo roko grupės „Žadan i sobaky“ pasirodymu. Garsus artistas S. Žadanas, pramintas Donbaso poetu, neseniai užsirašė į „Chartiją“.

„Tai tik maža pertraukėlė, galimybė atsikvėpti, – sakė S. Žadanas kelios minutės prieš tai, kai užlipo ant scenos. – Svarbiausi dalykai vyksta ten, fronto linijoje.“

Džiūgaujančios minios pasveikintas S. Žadanas pasirodymą pradėjo viena populiariausių savo dainų „Malvi“. Minia dainavo kartu, kiekvieną žodį. „Ką galima padaryti su karštu mano krauju, – pritarė muzikantams žiūrovai. – Kas eis prieš mus.“

18-metė Viktorija Chalis labai džiaugėsi S. Žadano pasirodymu. Anksčiau ji „Atlas“ festivalyje, kuris būdavo rengiamas kasmet, lankėsi vieną kartą – 2021-aisiais. Ji labai aiškiai pamatė skirtumą.

„Pagrindinis pasikeitęs dalykas, deja, [tas], kad dabar festivalis susietas su piniginėmis aukomis“, – sakė mergina. Tačiau ji taip pat jautė glaudesnį ryšį su savo tėvyne: „Jaučiu, kad visa ši minia susijusi su manimi. Jaučiu vienybę.“

V. Chalis baiminosi, kad rusai gali surengti dar vieną ataką iš oro: muzikos festivalis su tūkstančiais dalyvių būtų geras taikinys. Tačiau mergina sakė negalėjusi praleisti galimybės pamatyti savo mėgstamiausius atlikėjus.

Vienai garsiausių Ukrainos dainininkių Nadijai Dorofejevai kiekvienas koncertas atrodo vis kitoks.

„Anksčiau eidama į sceną galvodavau tik apie tai, ar gerai atrodau, gerai dainuoju ir ar žmonės gauna tai, dėl ko atėjo. Bet dabar svajoju, kad nebūtų pranešimų apie oro pavojų, matau, kaip žmonės verkia mano koncertuose“, – sakė ji.

N. Dorofejevos daina „WhatsApp“ pasakoja apie merginą, laukiančią, kad iš karo grįžtų jos mylimasis. „Ji ašarom plovė telefoną/Tarsi aplytas stiklas“, – šie žodžiai dažnai pravirkdo klausytojus.

Koncerto klausėsi ir generolas leitenantas Serhijus Najevas, Ukrainos Generalinio štabo viršininko antrasis pavaduotojas.

„Ant scenos – gerai žinomi artistai, jie koncertuoja, o daug ukrainiečių aukoja savo pinigus, Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms labai reikalingus pinigus, – sakė jis. – Suprantame, kad mūsų partneriai remia mus, bet suprantame ir tai, jog daug galėtume padaryti patys, kad būtume stipresni.“