PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Veidai2024 m. Rugsėjo 19 d. 19:15

Didžiausias Lietuvos rožynas pasipildė Šiaulių miesto garbės piliečio rože

Šiauliai

Vitalio Lebedžio nuotr.

Vitalis LebedisŠaltinis: Šiaulių miesto savivaldybė


319549

Šiauliuose laikomasi gražios tradicijos, kai „Šiaulių dienų“ metu inauguruotas miesto garbės pilietis pakviečiamas pasodinti savo rožės Chaimo Frenkelio vilos rožyne.

Nuo 2018 metų puoselėjamas, šiuo metu didžiausias Lietuvoje rožynas pasipildė rožės keru, kurį pasodino šių metų Šiaulių miesto garbės pilietis Jonas Nekrašius. Žinomas teisininkas ir knygų autorius sakė, kad jau yra ankščiau tekę sodinti rožes, tad ši simbolinė ceremonija didesnių iššūkių nesukėlė.

Tiesa, patarimų, kaip tinkamiau tą užduotį atlikti, negailėjo ir rožyne susirinkę Šiaulių miesto garbės piliečiai. Šiaulių miesto mero Artūro Visocko kvietimu į simbolinę ceremoniją atvyko pats rožyno mecenatas, verslininkas Stanislovas Grušas, profesorius kalbininkas Kazimieras Romualdas Župerka, dizaineris, kraštotyrininkas Vilius Puronas, Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, legendinis krepšinio treneris, Tarybos narys Antanas Sireika, dirigentas Sigitas Vaičiulionis.

Jonui Nekrašiui teko pasodinti rožę pavadinimu „Aladinas“, garbės pilietis šypsojosi, kad jam, kaip keliautojui, šis pavadinimas asocijuojasi su tolimų kraštų egzotika.

„Mintyse dabar sukasi šv. Augustino žodžiai apie tai, kad reikia mylėti ir skleisti gėrį. Tikiuosi, kad šios rožės, kurios sukuria grožį tuo pačiu skatins visus čia užsukusius daryti gerą“, – sakė J. Nekrašius.

Pasodinus rožę, Garbės pilietis Stanislovas Grušas pranešė, kad ši rožė Chaimo Frenkelio vilos rožyne – jau 1726-oji.

„Garbės piliečių skverelis šiame rožyne yra tapęs dar atskiru traukos ir dėmesio objektu. Atvykę žmonės stebisi, kad miestas turi tiek garbės piliečių ir kad jie savo rankomis čia sodina rožes. Matau, kaip lankytojai ieško daugiau informacijos internete pagal lentelėje įrašytas Garbės piliečių pavardes. Ačiū, kad paliekate čia dalelę savęs“, – Šiaulių garbės piliečiams dėkojo rožyno sodininkė Anastasija Ruta Abukauskaitė.

Pasodinus rožę, Šiaulių miesto meras naujajam Garbės piliečiui J. Nekrašiui buvo perduotas tapytas jo portretas.

2018 metų pavasarį Stanislovas Grušas, Lietuvos šimtmečio garbei Šiaulių Chaimo Frenkelio vilos parke pradėjo kurti rožyną, o praėjus pusmečiui jame atsirado ir Šiaulių miesto garbės piliečių skverelis.