PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 19 d. 12:12

Didelio masto IT sutrikimai paveikė bendroves visame pasaulyje

Pasaulis

SCANPIX nuotr.

Lina LinkevičiūtėŠaltinis: ELTA


310395

Penktadienį pasaulines kompiuterines sistemas paveikė didelio masto sutrikimai, dėl kurių JAV buvo nutupdyti lėktuvai, Jungtinėje Karalystėje (JK) sutriko televizijos transliacijos, o Australijoje įtaką pajuto telekomunikacijos.

Australijos nacionalinio kibernetinio saugumo koordinatorė sakė, kad „didelio masto techninius sutrikimus“ lėmė problema, susijusi su „trečiosios šalies programinės įrangos platforma“, ir pridūrė, jog šiuo metu nėra informacijos, leidžiančios manyti, kad prie to prisidėjo programišiai.

Berlyno Brandenburgo oro uoste Vokietijoje dėl „techninės problemos“ buvo sustabdyti skrydžiai, naujienų agentūrai AFP tvirtino atstovė. Didžiausias JK geležinkelių operatorius perspėjo apie galimus traukinių reisų atšaukimus dėl IT problemų, o internete paskelbtose nuotraukose matyti Sidnėjaus oro uoste Australijoje besiformuojančios ilgos eilės.

Maža to, britų stotis „Sky News“ pranešė, kad dėl trikdžių buvo nutrauktos rytinės žinių transliacijos, o Australijos transliuotojas ABC taip pat informavo apie didelio masto sutrikimus.

Naujosios Zelandijos žiniasklaida pranešė, kad su problemomis susidūrė bankai ir kompiuterinės sistemos šalies parlamente.

Australijos telekomunikacijų įmonė „Telstra“ pareiškė, kad sutrikimus lėmė „pasaulinės problemos“, ištikusios „Microsoft“ bei kibernetinio saugumo bendrovės „CrowdStrike“ programinę įrangą.

„Microsoft“ pranešime nurodė, kad imasi poveikio švelninimo priemonių.

Susisiekti su „CrowdStrike“ kol kas nepavyko.

Melburno universiteto ekspertas Toby‘is Murray‘us sakė, kad esama požymių, jog problema susijusi su saugumo įrankiu „CrowdStrike Falcon“. Jis esą padeda stebėti įsilaužimus ir į juos reaguoti.

Pietų Australijos universiteto kibernetinio saugumo tyrėja Jill Slay savo ruožtu pažymėjo, kad pasaulinis sutrikimų poveikis gali būti „milžiniškas“.