PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Verslas2024 m. Liepos 4 d. 13:15

Dėl antro maro protrūkio į ribojimus pateko stambus Raseinių rajono kiaulių kompleksas

Raseiniai

Kiaulės. Pixabay.com nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: VMVT informacija


307829

Liepos 2-ąją Raseinių rajone, Šiluvos seniūnijoje buvo patvirtintas antrasis afrikinio kiaulių maro (AKM) protrūkis 24 kiaules laikančiame ūkyje. Ūkininkas pastebėjo, kad kiaulės pradėjo rodyti ligos simptomus: buvo apatiškos, neėdė. Sekančią dieną keturios kiaulės nugaišo, apie situaciją informuotas veterinarijos gydytojas. Siekiant apsaugoti aplinkinius ūkius ir užkirsti kelią tolesniam ligos plitimui, nustatytos apsaugos ir priežiūros zonos.

„Dėl AKM židinio šiuo metu apribotas ir netoli esantis stambus komercinis ūkis, kuriame laikoma daugiau nei 20 000 kiaulių, taip pat ūkis laikantis virš 1000 kiaulių. Kompleksai nustatytu laikotarpiu nebegalės eksportuoti savo produkcijos, jiems taikomi judėjimo ribojimai. Šie žaibiškai plintantys protrūkiai, ne tik žala gyvūnams, jų sveikatai, tačiau ir didžiuliai ekonominiai nuostoliai verslui ir visai šaliai. Raginame, imtis visų būtinų priemonių siekiant kontroliuoti ir kai įmanoma sumažinti ligos plitimo riziką, laikytis VMVT specialistų rekomendacijų, ypatingai atkreipti dėmesį į tai, kad yra draudžiama šerti šviežia žole, bulvėmis, kadangi šioje vietoje gausu viruso šaltinių, kilus klausimams visuomet konsultuotis,” - VMVT direktoriaus pavaduotojas Paulius Bušauskas.

VMVT primena ūkininkams, kiaulių augintojams kruopščiai laikytis biosaugos reikalavimų, atidžiai stebėti savo bandas dėl tokių simptomų, kaip aukšta temperatūra, apetito praradimas ir staigi mirtis, o apie visus įtariamus atvejus nedelsiant pranešti veterinarijos tarnyboms.